Мария Габриел поиска главата на Иван Гешев, 10 приоритета (ВИДЕО)

Ключовата дума на днешните срещи за мен ще бъде диалог, каза тя

Мария Габриел поиска главата на Иван Гешев, 10 приоритета (ВИДЕО) | StandartNews.com

Първото ми искане ще е правосъдният министър да внесе във Висшия съдебен съвет искане за освобождаването на Иван Гешев заради уронване престижа на съдебната власт. Това обяви на първи брифинг пред медиите кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел.

ВИЖ ОЩЕ: Габриел с план три А за България

Тя изреди и приоритетите на ГЕРБ-СДС. На първо място – план за изход от политическата криза и работещо правителство. Второ – стабилизиране на публичните финанси и приемане на бюджета.

Трето – правосъдна реформа, приемане на основните закони, механизъм за разследване на главния прокурор в НПК, реформи в КПКОНПИ и нейното разделяне – на комисия с разследващи функции и на комисия по отнемане на незаконно придобито имущество. По думите ѝ трябва да се стигне и до конституционна реформа, която ще изисква много работа.

Четвъртият приоритет е справяне с инфлацията и ръста на цените, както и преодоляване на негативните последици върху икономиката.

Габриел посочи, че приоритет ще бъде и справяне с инфлацията и ръста на цените, както и приемане на България в еврозоната.

"Шесто - преодоляване на двегодишното закъснение по оперативните програми -програма за развитие на селските райони и ПВУ. Седми приоритет е подобряване на сигурността на българските граждани, преодоляване на битовата престъпност, войната по пътищата, миграционния натиск, членството в Шенген, модернизация на армията, активно участие на България в общата европейска политика за сигурност и отбрана, спазване на ангажиментите на страната, свързани с членството ни в НАТО", добави Мария Габриел.

Осмият приоритет е ускоряването на България, свързано с модернизацията на страната в сферата на образованието, науката, иновациите, културата, в стратегически сектори, свързани със зеления и цифровия преход, включително дигитализация на публичния сектор. Мария Габриел е категорична, че е ключово да се инвестира в младите хора.

"Девети приоритет е преодоляване на регионалните различия чрез целенасочено действие за стимулиране на умения според нуждите на пазара на труда", уточни кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС.

Габриел посочи, че приоритет е и опазване и подобряване на здравето с ефективна здравна политика, ефективно участие на България в европейската мисия за борба с рака и плана за действие за борба с рака, справяне с предизвикателствата с превенцията, достъпа на лечение, както и новите технология и прецизната медицина.

„За да изпълним тези приоритети, имаме нужда от работещо правителство, носещо отговорност“, допълни тя.

"Изправям се с чувство на гордост и с чувство на скромност, защото вие ме познавате. Заедно с вас през последните 14 години сме работили и сме постигали резултати. Днес обаче заставам пред вас с чувство за голямата отговорност, която всички ние носим пред българите. Затова и ключовата дума на днешните срещи за мен ще бъде диалог. Диалог между парламентарните групи по конкретни приоритети в краткосрочен и средносрочен план, които да са приоритети за България", каза Мария Габриел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай