Напрежение? Свиленски огорчен на срещата с Мария Габриел

България има нужда от работещо правителство, заяви кандидатът за премиер

Напрежение? Свиленски огорчен на срещата с Мария Габриел | StandartNews.com

Номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел на среща и с БСП.

"Искам да ви благодаря, че приехте днешната покана. За мен е чест заедно с вас на предем план да изведем най-важното, а именно, че България има нужда от работещо правителство." С тези думи кандидатът за премиер започна срещата.

ВИЖ ОЩЕ: Балабанов с първи думи за Габриел и Гешев

"България има нужда от работещо правителство, осъзнаваме голямата си отговорност, ключовата дума е диалог. Ще работим за екип и стратегия за България за трите А - амбиция, авторитет и ангажимент, амбиция, че сме способни да съставим правителство, авторитет на България в Европа, текат интензивни процеси, ангажимента към хората", заяви Габриел.

ВИЖ ОЩЕ: Цонев: На България ѝ отива да има жена премиер

Тя призова към диалог, изпълнен със съдържание.

Мария Габриел представи 10 основни приоритета, сред които стабилно правителство, стабилни публични финанси, борба с инфлацията, с високите цени, дълбока правосъдна реформа, Шенген, трайна евроатлантическа ориентация, сближаване на регионите и тяхната специализация, здравеопазване за хората.

ВИЖ ОЩЕ: Габриел пред ДПС! Голям приоритет - културното наследство

"Изключително важни за нас са младите хора", каза още Мария Габриел и увери БСП, че няма да има орязване на социалните плащания.

Георги Свиленски изказа огорчение, че от БСП не приемат подхода, по който е била определена номинацията за премиер.

"На тази среща много по-полезно, важно и ефективно щеше да бъде да присъстват и г-н Борисов, и г-жа Нинова. Отсъствието и на двамата поставя определени въпроси в посоката как се вижда съставянето на правителство. Не е ясно какво правителство търсите - на ГЕРБ, от експерти, от специалисти, правителство с "Продължаваме промяната". В крайна сметка нашите приоритети не ги виждаме в голяма част от тези приоритети", каза Свиленски.

"Подходът трябва да е друг. Трябва да сложим картите на масата и да кажем какво искаме да се случи в България. Има 5 приоритета, които да изведат държавата от ситуацията, в която се намира. А празните кутийки да ги оставим на г-н Борисов да се забавлява, докато реши дали ще поеме той инициативата. Такива разговори трябва да се водят от лидерите на партиите. Аз знаех, че Борисов ще посочи премиер и ще се скрие, а това го виждаме и днес", заяви Свиленски.

По думите на Свиленски повече от месец на българското общество не е ясно кой е „ План А”, „План Б” и какво правителство търси ГЕРБ – политическо, експертно, с ПП-ДБ. „Това не е ясно на никой от присъстващите в залата сега. Сега ни представяте вашите приоритети. На предишната среща обсъждахме приоритетите на ГЕРБ, но получихме за забавление приоритетите на ПП-ДБ. Вече знаем всички приоритети. И в крайна сметка нашите приоритети, предизборна програма и ангажименти – не ги виждаме в по-голямата част от приоритетите. Това би трябвало да бъде уточнено в разговорите”, категоричен е той.  

ВИЖ ОЩЕ: ДПС с първа реакция за Габриел и Гешев. Промени в конституцията

Мария Габриел уточни, че иска проевропейско правителство, с ясен профил от хора, които подкрепят конкретните политики. “Аз лично като жена бих се радвала тук да беше госпожа Нинова. Беше редно да обсъдим първо политиките, после да говорим за “кой и какво”. Мисля че това е редният начин”, каза още Габриел. “Най-важното за мен е диалогът да може да продължи, да влезем в детайл, да бъдат подчертани експертите, разговорите ще продължат. За сега срещите са между кандидатът за министър и останалите политически сили. Това бяха целите- да търсим подкрепя на база на тези заявки от мен”, подчерта още Мария Габриел. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай