ДПС с първа реакция за Габриел и Гешев. Промени в конституцията

Имаме среща и там ще чуем каква е идеята, какви са приоритетите, каза Карадайъ

ДПС с първа реакция за Габриел и Гешев. Промени в конституцията | StandartNews.com

Идеята за внасяне във ВСС на искане за отстраняване на главния прокурор е добра, защото в момента има създадено напрежение в обществото и това напрежение трябва да бъде преодоляно. Това коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти в парламента по повод обявените от кандидат-премиера на ГЕРБ-СДС Мария Габриел приоритети на правителство с първия мандат.

Първото ми искане ще е правосъдният министър да внесе във Висшия съдебен съвет искане за освобождаването на Иван Гешев заради уронване престижа на съдебната власт, обяви пред медиите Габриел преди днешните консултации с лидерите на партии в парламента.

ВИЖ ОЩЕ: Мария Габриел поиска главата на Иван Гешев, 10 приоритета (ВИДЕО)

Вие знаете, че ни предстои среща и работните групи днес ще се видят . И там ще разберем каква е идеята, какви са приоритетите и какво влагат в тях. Една част вече ги чухме. Общо взето темите, с които започна г-жа Габриел, са добри и обединяващи, не са разделящи, заяви Карадайъ.

Той припомни позициите на ДПС за съдебната реформа. Движението иска дълбока съдебна реформа, основана на конституционни промени, а не на принципа „Стани да седна” с цел овладяване на системата.

За нас кадруването в съдебната система е тема различна от темата реформа. Ние сме готови да говорим за реформа. За кадруването има компетентни органи, за реформата това е Народното събрание, каза Карадайъ.

Ние дадохме своя принос, за да се извърви целият път, стига да имаме отговорни политици, които наистина искрено искат реформи в съдебната система. Ние си написахме домашното, разписахме законопроект за промени в Конституцията, пред вас раздадохме нашите идеи на парламентарните групи. Това беше преди малко повече от една година и казахме, че сме готови да чуем идеите и на останалите. Защото ние нямаме достатъчно народни представители да ги внесем в НС, подчерта Мустафа Карадайъ.

Ние искаме да чуем идеите на останалите парламентарни групи и да се обединим около една идея, да внесем проект за промени в Конституцията, да се върви в посока за реформи в съдебната система, категоричен бе лидерът на ДПС.

Защото онези, които говореха, че искат реформа в съдебната система и се позоваваха на доклади на международни организации, избирателно подбираха някои тези. В същите доклади се казваше, че тази процедура няма как да бъде извървяна без промени в Конституцията. Ние направихме необходимото, за да отпушим реформата в съдебната система, а не само да се говори и да лепим етикети. Ние не лепим етикети, обобщи Карадайъ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай