Последен срок за заявление за гласуване в подвижна урна

Последен срок за заявление за гласуване в подвижна урна | StandartNews.com

София. Днес изтича срокът за подаване на заявление за гласуване в подвижна избирателна урна на предстоящите избори за избиратели с трайни увреждания. Документът се подава в съответната община по постоянен адрес. През интернет страницата на общината това може да стане и по електронен път. Може да се подаде и по настоящ адрес, ако той не съвпада с постоянния, но избирателят трябва първо да е поискал да бъде включен в избирателния списък по настоящ адрес. В искането за подвижна урна трябва да бъдат посочени имената на гласоподавателя, ЕГН, постоянният или настоящият адрес. Прилага се и копие от документ на ТЕЛК (НЕЛК).

Хората с влошено зрение или тези, които не могат сами да отбележат вота си в бюлетината, имат право на придружител в тъмната стаичка в изборния ден. Един човек може да е придружител на не повече от двама избиратели.

До днес Министерството на външните работи трябва да обобщи данните по държави за българите в чужбина, желаещи да гласуват в предстоящите парламентарните избори на пети октомври. Информацията ще бъде изпратена до посолствата ни, за да бъдат образувани избирателни секции по места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай