Последен рунд за бюджета в Бояна

Кабинетът реже гражданските договори, пенсионират чиновници

Последен рунд за бюджета в Бояна | StandartNews.com

София. Съкращаване и сливане на държавни агенции, описване на щатните бройки, заети от чиновници в предпенсионна възраст и пенсиониране на администратори, които вече имат години за пенсия. Това са само част от мерките, които правителството на премиера Пламен Орешарски ще предприеме за оптимизирането на бройката на чиновниците във всички ведомства.

Ще бъдат преразгледани и всички граждански договори, уточниха високопоставени източници от Министерски съвет. Както и че "в момента се прави пълна ревизия и на назначенията на "калинки" от ГЕРБ". Там, където агенции дублират функции на дирекции в министерствата, ще бъдат запазени последните. Веднага след завръщането на финансовия министър Петър Чобанов от САЩ се очаква Орешарски да свика още една работна среща в резиденция "Бояна" между депутати и министри.

"Ще направим административна реформа", съобщил премиерът по време на дебатите по работния вариант на бюджета, провели се в същия формат. Все още правителството няма съгласуван план за съкращенията в държавната администрация, стана ясно от реакцията на социалния министър д-р Хасан Адемов. И той коментира, че е изненадан как темата се появила в публичното пространство. И предупреди, че служителите в Главната инспекция по труда и регионалните структури на Агенцията за социално подпомагане не трябва да се съкращават. Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, която участва вчера в годишната среща на местната власт в Албена заяви, че посочените 10 на сто съкращения не са дадени като задължителни.

"Никой не е казал, че е задължително да се съкратят 10 на сто. Става дума за оптимизация на структурата на МОСВ. Затова ние в момента извършваме анализ, като правим преглед на дирекциите както в централното управление, така и в регионалните дирекции, за да видим къде има увеличение на щата, защо е направено. Има възможности", каза Михайлова. "Надявам се повече да не се налагат съкращения във ведомството, което ръководя", коментира от морето и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Преди да връчи отличието "Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво" на кметовете на 16 общини, тя заяви, че още с приемането на новия устройствен правилник МРР през август на практика е извършило съкращения, които са 8,5 на сто.

"Това е процентът на съкратените бройки, без да броим тези, които, които са прехвърлени към Министерството за инвестиционно проектиране. Терзиева добави, че не е дискутирано дали 10-процентното съкращение е в рамките на правителството, или в администрациите, като добави, че по време на ГЕРБ са били назначени допълнително 7 хил. държавни служители. "Надявам се да не се съкращават повече бройки в дирекциите, като смятам, че трябва да работим за повишаването на капацитета на хората, които работят там", каза още Терзиева.

Пенчев се оплака от орязан бюджет

Националният омбудсман Константин Пенчев изпрати писмо до премиера Пламен Орешарски, с което възразява срещу орязването на бюджета на институцията. Според него "това е посегателство върху нейната независимост". Писмото на омбудсмана е в отговор на телеграма от 9 октомври на министъра на финансите Петър Чобанов за намаляване на парите за институцията. Пенчев пише, че ако предвиденото орязване на бюджета стане факт, ще бъде принуден да уведоми за бъдещото ограничаване на дейността на омбудсмана не само Подкомитета на ООН по предотвратяване на изтезанията, но и всички европейски и международните организации на правозащитни институции, в които омбудсманът на България членува.

Два фонда за приоритетите на бюджет 2014

Два фонда със средства ще обезпечават приоритетите в бюджета за следващата година. По този начин парите ще бъдат извадени от министерствата и за тях ще трябва да се кандидатства по точно определени критерии. Това разкри председателят на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев пред ТВ7. "Ние определяме три приоритета в този бюджет - социална политика, икономически растеж и образование. Тези приоритети ще се обезпечат с един доста революционен подход - сумите, предназначени за развитие на тези политики, ще се извадят в два отделни фонда или сметки, които ще обезпечават проектите по тези програми. Тоест трябва да се кандидатства, за да получиш средства. Министерствата ще разполагат със средства от оперативните програми. Този процес, за да има успех, трябва да бъде прозрачен. Тоест по точно определени критерии да се кандидатства", обясни Цонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай