Посланикът ни в САЩ с разкрития за новия "Магнитски"

Георги Панайотов посочи, че ядрената енергетика е стратегическа област

Посланикът ни в САЩ с разкрития за новия "Магнитски" | StandartNews.com

Държавата ни беше информирана, че САЩ разглеждат възможността за включване на нови български граждани в глобалния списък „Магнитски“. Но САЩ никога не са казвали кои биха могли да бъдат тези граждани, нито кога ще обявят включването им в списъка. Това разкри в интервю за НоваНюз посланикът на България в САЩ Георги Панайотов.

Той посочи, че последиците за включените в списъка ще бъдат следните: „Ще бъде наложен запор на имуществото им и финансовите активи на територията на САЩ. Ще им бъде забранено да придобиват имущество и да имат финансови активи. Също така, всички финансови институции, които по един или друг начин има взаимоотношения с тези лица – и физическите и юридическите – ще бъдат санкционирани."

Той коментира и изявлението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, в което се казва, че „корупцията, извършвана от санкционираните лица е отражение на системен модел за лично обогатяване за сметка на българския народ." Посланикът заяви, че в изявлението няма острота, защото борбата срещу корупцията е високо стоящ приоритет на администрацията в САЩ. Той посочи, че тази стратегия не засяга само чужбина, но и Съединените американски щати. Панайотов напомни за инициативата на Джо Байдън за укрепване на демокрацията по света.

Посланикът посочи, че ядрената енергетика е стратегическа област. Той допълни, че когато една държава си сътрудничи с Русия в тази област, в САЩ „светва червената лампа“.

Във връзка с отношенията между САЩ и Китай Панайотов посочи, че в стратегията на САЩ е записано, че Китай е единствената страна в света, която не само има амбиция да промени световния ред в своя полза, но и успешно изгражда възможности за постигане на тази цел. Той допълни, че Русия е посочена като страна, която има амбиция, но няма възможности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай