Посланикът на България в Норвегия ще бъде акредитиран и в Исландия

Посланикът на България в Норвегия ще бъде акредитиран и в Исландия | StandartNews.com

Министерски съвет е предложил извънредният и пълномощен посланик на България в Норвегия Румяна Митрева да бъде назначена с указ на президента и за представител на страната в Исландия със седалище в Осло.

Традиционно българските посланици в Норвегия се акредитират и в Исландия, с която дипломатическите отношения с България са установени през 1963 година.

Румяна Митрева е дългогодишен служител на МВнР, заемала е дипломатически позиции в представителствата на България в Атина, Женева и Брюксел.

Правителството реши още в Лихтенщайн да бъде открито почетно консулство на България, като за почетен консул ще бъде назначен Хелмут Шверцлер със седалище в гр. Шаан. Дипломатическите отношения между България и Лихтенщайн имат 77-годишна история, посочват от пресслужбата на кабинета и уточняват, че откриването консулството би подпомогнало разширяване на сътрудничеството между България и Лихтенщайн в области като икономика, образование, наука и култура.

С друго решение за почетен консул на България в Португалия със седалище в Санта Мария да Фейра и консулски окръг, обхващащ територията на областите Порто, Авейро и Брага, беше назначен Антонио Риош де Аморим. Той е виден португалски индустриалец, председател на Управителния съвет на "Кортисейра Аморим", специализирана във всички области на добиването и обработката на корк, обществена фигура с отлични обществени позиции и подкрепа, се отбелязва в съобщението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай