Посланик проговори за изтребителите F-16 - приятна изненада

2025 ни е казано, че ще дойдат първите самолети. Имаме си работа с правителството на САЩ

Посланик проговори за изтребителите F-16 - приятна изненада | StandartNews.com

„Приятна изненада” е предложението за доокомплектоването на бойната ни ескадрила с изтребители F-16, смята българският посланик в САЩ и бивш военен министър Георги Панайотов.

„Офертата, която САЩ представиха за втората група 8 броя F-16 е една изключително проиятна изненада – откъм цена, защото е идентична с първата група. Но втората група F-16 ще притежават значително по-съвършени бойни способности - ще имат повече ракети, повече бомби, половината самолети ще бъдат с две седалки", разкри панайотов в интервю за НоваНюз.

Според него, щом военновъздушните сили (ВВС) имат въпроси във връзка с офертата, трябва по най-бързия начин те да бъдат изчистени. "Според мен ВВС трябва да кажат какви въпроси точно имат, за да получат своевременни отговори. Мисля и се надявам, че ако обясним на САЩ закъснението на нашия отговор, съм сигурен, че ще получим разбиране”, каза посланикът.

На въпрос за срока, в който трябва да пристигнат първите закупени от страната ни изтребители F-16 от САЩ, Панайотов отговори: „2025 ни е казано, че ще дойдат първите самолети. Имаме си работа с правителството на САЩ. Това не е селски битак. Правителството на САЩ обясни, че закъснението на първата доставка се дължи на прекъсване на веригите за доставка. Това се случи в цял свят. Може би офертата трябва да се разглежда и като компенсация." 

Той добави, че в завода в Южна Каролина частите и компонентите на пъревия български изтребител вече са във фабриката и асемблирането на самолета ще започне в най-скоро време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай