Поправката на Реформаторите за главния прокурор не мина

Поправката на Реформаторите за главния прокурор не мина | StandartNews.com

Поправката на на Реформаторски блок за отчитане на главния прокурор пред НС не мина. Текстът не получи подкрепата от 180 депутати и бе обявена 30-минутна почивка.

Председателят на НС Цецка Цачева обясни, че когато един текст не събере необходимите 180 гласа той трябва да бъде разгледан отново не по-рано от 2 месеца и не по-късно от 5.

Предложението на РБ бе НС да изисква доклад от главния прокурор за дейността на прокуратурата, но то не бе подкрепено.
Предложението по доклада на Комисията е Народното събрание да може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика. До събра едва 160 гласа от необходимите 180, съобщи "Фокус".

Най-вероятно представителите на РБ ще поискат ултиматум от своите партньори заради поправката. В тази връзка те извикаха представителите на останалите партии в зала "Запад", за да коментират с тях какви ще са по-нататъшните им действия.

По-късно Лютви Местан от ДПС предложи да бъде направено прегласуване на отхвърления текст за промените в Конституцията. То бе подкрепено със 130 гласа „за", 49 „против" и 10 „въздържали се".

„Гласуването на първия параграф изправя конституционната промяна пред тежко изпитание - забавяне с 2 месеца. Приемаме тези конституционни изменения заради публичния интерес, не заради ЕК. Изразихме позиция по въпроса за поставянето под парламентарен контрол на части от съдебната власт. След като не се прие текст, който поставя част от съдебната власт под прекия контрол на парламент, предвид на различната функционалност на прокуратурата, след заседание, което проведохме с експертите от ПГ, при положение, че субектът на инициативата са представители на самата съдебна власт, в името на публичния интерес и приемането на цялостния проект с 180 гласа, ще ви помоля да подложите този текст на повторно гласуване", заяви Местан. Той посочи, че е имал ясно съзнание, че ще се предизвикат негативни реакции, но в името на компромиса и публичния интерес, може да се допусне процедура на ново гласуване. „В кулоарите някои колеги заявиха, че не е отчетен коректно гласът им. Ще вкараме процеса на промяна в Конституцията в доста сложни спорове дали е коректно да се подложи на 4 гласувания. ДПС е доказвала, че в името на публичния интерес може да прави компромиси, без значение на епитетите. Г-жо председател, оставям на волята на мнозинството да подкрепят процедурното ни предложение", заяви още Местан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай