Попова се срещна с делегация от Шанхай

Попова се срещна с делегация от Шанхай | StandartNews.com

София. „Тази година се навършват 65 години от установяването на дипломатическите отношения между нашите две страни и аз се гордея, че България е втората държава, признала Китайската народна република". Това заяви Маргарита Попова, която проведе на „Дондуков" 2 работна среща с делегация от китайския град Шанхай. Тя е водена от председателя на Постоянния комитет на Народния конгрес на Шанхай Ин Ицуй, съобщиха от прессекретариата на президентството.

Българският вицепрезидент изтъкна традиционно много добрите отношения между България и Китай в различни области. „За развитието на двустранните връзки със сигурност допринесе и държавното посещение на президента Росен Плевнелиев в Китай, по-рано тази година, по време на което бяха установени отношения на всеобхватно приятелско партньорство и сътрудничество", отбеляза Попова.

От своя страна председателят на Постоянния комитет на Народния конгрес на Шанхай Ин Ицуй благодари за гостоприемството и бе категорична, че динамиката и укрепването на отношенията от взаимен интерес трябва да продължи. „По-рано на среща с кмета на София ние обсъдихме възможното взаимодействие между нашите градове, а също така беше подписан меморандум за сътрудничество между българската столица и Шанхай", отбеляза още Ин Ицуй.

Китай е важен партньор на България в Азия и определиха като потенциални области за развитие земеделието, инвестициите, инфраструктурата и туризма. Около тази теза се обединиха двете страни.

В хода на разговора вицепрезидентът Попова изрази желание за доразвиване на двустранните контакти в областите на изкуството и културата, чрез задълбочаване на работата с деца и младежи, защото по думите й „най-доброто за децата е те да общуват със свои връстници и да живеят в мир и разбирателство". „Това би допринесло и за изграждане на нов тип политическа култура за в бъдеще", каза тя.

По време на срещата Ин Ицуй представи създаването и приложението на добри практики от Специализирания център за обучение на кадри в Шанхай, а Маргарита Попова каза, че в България институцията, където държавните служители могат да надграждат своите способности и умения е Институтът по публична администрация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай