Поне 6 месеца дебат за промените в КСО

Поне 6 месеца дебат за промените в КСО | StandartNews.com

От ДСБ атакуваха подготвяните от министъра на финансите промени в Кодекса за социално осигуряване. Те призоваха министър Горанов да не внася написания законопроект и да го остави като основа за един дебат, който да продължи поне 6 месеца.

От Гражданския съвет на РБ се обявиха против идеята на финансовия министър парите от частните пенсионни фондове, които трябва да бъдат изплащани след 2022 г., да отиват в един общ пул, вместо по индивидуална партида. Това означава, че при настъпване на пенсионирането индивидуалните партиди на хората се закриват, а парите се вливат в обща сметка, от която ще им се плаща втората пенсия. С предложението на Горанов се премахва и възможността за наследяване на натрупаните суми във втория стълб на пенсионното осигуряване.

"Тези промени са направени потайно и са издяло във вреда на осигуряваните", обяви депутатът от РБ Гроздан Караджов. Той поиска да разбере и защо се бърза толкова много с промените за тези сметки, след като тяхното зплащане ще започне чак след 2022 г. "Нямаме никакви разчети, нито ни е показан дефицитът в НОИ, нито пък евентуални приходи", възрази още Караджов и обобщи, че се внася нещо, което ще създаде социална експлозия и страх в хората. Той заподозря, че една от целите на новите промени е да се понижи цената на пазара на пенсионноосигурителните дружества и посочи, че в момента вървят преговори за закупуване на един от големите частни пенсионни фондове.

"Предлагаме на министър Горанов да не внася този законопроект в парламента, защото трябва да има стрес тестове, оценка на активите на пенсионните дружества, и чак след като знаем диагнозата, да пристъпим към решение на проблема", посочи и депутатът от Блока Мартин Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай