Помощник-държавният секретар на САЩ на визита у нас

Помощник-държавният секретар на САЩ на визита у нас | StandartNews.com

София. Помощник-държавният секретар по въпросите на Европа и Азия Виктория Нюланд е на посещение днес в България, съобщиха от Държавния департамент на САЩ.

В рамките на визитата й в София са планирани разговори с представители на българското правителство. Нюланд ще обсъди двустранното сътрудничество в областта на икономиката и енергетиката с акцент върху диверсификацията на енергийните доставки, а също така и общия ангажимент на двете страни към Алианса.

Нейното посещение идва на фона на 10-ата годишнина от присъединяването на България към НАТО и по време на украинската криза, която според експерти е най-сериозната за Запада от края на Студената война през 1989-1990.

Преди посещението си у нас Нюланд посети Молдова, където проведе разговори във връзка с положението в Украйна и Приднестровието.

След тези 2 посещения помощник-държавният секретар ще се присъедини към Джон Кери в Брюксел, където на 1 април ще се проведе среща на министрите на страните от НАТО.

Преди два месеца заместничката на Кери се прочу с репликата "Майната му на ЕС!", а според записа, съдържащ репликата, Украйна не се нуждае от дипломатическите усилия на Евросъюза.

Обидният коментар е част от телефонен разговор с американския посланик в Киев, а записът по-късно изтече в Интернет. Самата тя го окачестви като впечатляващо активно мероприятие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай