Помощник държавният секретар на САЩ ще посети България

Помощник държавният секретар на САЩ  ще посети България | StandartNews.com

Помощник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд ще бъде на визита у нас утре. Тя ще остане в страната ни 5 часа, научи "Стандарт".

Посещението й е част от европейската й обиколка. Визитата ще бъде съпроводена със засилени мерки за сигурност както на летище София, така и в центъра на столицата. Нюланд ще разговаря с премиера Бойко Борисов, президента Росен Плевнелиев и външния министър Даниел Митов. Енергийната сигурност, диверсификацията на енергийните източници, държавните реформи, както сътрудничеството в областта на отбраната ще са темите, който ще бъдат обсъдени при визитата на Нюланд в България.

Визитата на зам. държавния секретар у нас бе обявена от Държавния департамент преди няколко дни. Обиколката на Нюланд започна от Литва, след което бяха планирани нейни срещи в Букурещ с румънския президент Клаус Йоханис и премиера Дачиан Чолош. Утре помощник държавният секретар ще участва в Световния икономически форум в Давос. Известно е, че през последните две години Виктория Нюланд и вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън провеждаха чести срещи с властите в Украйна. Името й нашумя след изтекъл в Ю Тюб запис на телефонен разговор, разкриващ неин коментар по адрес на Европейския съюз по време на украинската криза. По-късно Нюланд поднесе извиненията си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай