Помните ли кметовете, избрани на първите местни избори?

Какво се промени през годините

Помните ли кметовете, избрани на първите местни избори? | StandartNews.com

 

Едва за осми път в България ще се проведат местни избори. Всичко започва през 1991г., когато са проведени първите местни демократични избори в страната, припомня TraffikNews. 

За кмет на Пловдив тогава е избран Гарабед Томасян, а за кмет на столицата София е избран Александър Янчулев. 


Местните избори през октомври 1991 г. съвпадат с парламентарните за XXXVI НС. Избори има в 273 общини.  Избирателната активност е 83,87 %

През 1995 г. изборите за общински и районни съветници и за кметове се произвеждат в 255 общини в два тура - на 29 октомври и 12 ноември. 

Изборите през 1999 г. са произведени в 262 общини в два тура - на 16 и 23 октомври. На първия тур избирателната активност 51,58 процента. На втория тур избирателната активност е 56,03 на сто.

През 2003 г. избирателната активност е 57.45%

През 2007 г.
 за първи път избирателите в общините на 3-те най-големи града – Столичната община (София), община Пловдив, община Варна, могат мажоритарно да изберат кмет на своя район.

На балотажа в Стара Загора има избран кмет, но въпреки това по време на преброяванията на резултатите по секции са регистрирани редица несъответствия, между „гласували граждани“ и „брой на намерените бюлетини“.

През 2011 г. за разлика от предишните местни избори през 2007 г. избирателите в общините на 3-те най-големи града – Столичната община (София), Община Пловдив и Община Варна няма да могат мажоритарно да изберат кмет на своя район.

Първият тур на местните избори в България през 2011 г. се провежда заедно с първия тур на президентските избори. На него се избират общинските съветници (за формиране на общинските съвети) и кметове на 264 общини и 2012 кметства. 

През 2015 г. местните избори се провеждат едновременно с референдума за дистанционното гласуване.

През 2019 г.
 Изборите се провеждат в 2 тура – първи тур на 27 октомври, в който се избират общински съветници (членове на общински съвети) и кметове (на общини, райони, кметства), и втори тур (балотаж) на 3 ноември за кметове в населените места, където никой от кандидат-кметовете не е избран с повече от 50 % от подадените валидни гласове в първия тур, припомня Дарик.

Местните избори се провеждат на всеки 4 години и за разлика от от парламентарните не могат да бъдат изместени поради различни причини. 

Естествено, при определени обстоятелства, при оставка или смърт на кмет, може да се провеждат избори, но те са само рамките на населеното място. 

Припомняме, че вчера ЦИК реши да се гласува само с хартиени бюлетини без машини. Така на местни избори в България все още не се е гласувало с машини. 

През 2019-та при последните местни избори беше взето решение за последен път да се гласува само с бюлетини, а след това да бъдат въведени машини. 

Любопитно е, че на тези избори и Пловдив и София със сигурност ще си имат нов кмет, защото старите градоначалници не се кандидатираха. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай