Половината кабинет помагал за Капитан Андреево

Служебният кабинет ще продължи започнатото от предшествениците си, Христанов бил поканен да остане заместник-министър, каза Явор Гечев

Половината кабинет помагал за Капитан Андреево | StandartNews.com

Половината служебен кабинет се събрал, за да помага за разрешаването на казуса с ГКПП Капитан Андреево. Заради отмяната на решения на БАБХ от съда, там се събра километрична опашка от тирове, които чакаха да бъдат обработени товарите им.

"Още от първия час на назначението на служебния кабинет, половината министри дойдоха при премиера Гълъб Донев, за да търсим решение. Иначе процедурата е да се разменят тежки писма между министрите, като комуникацията отнема месеци. Сега всичко стана с един телефонен разговор за 15 минути. Специално благодаря на вътрешния министър Демерджиев", каза служебният министър на земеделието Явор Гечев на първата си пресконференция. 

Той подчерта, че служебният кабинет ще продължи започнатото от предшествениците си, така че държавата да гарантира контрола при износа на храни на външната граница на Европейския съюз.

„Премеждията през последните три дни от събота досега бяха изключително сложни. Можем да уверим обществеността, че държавата ще запази законността при контрола”, поясни служебният министър.

Той определи като добро начало мерките, предприети от предишния кабинет, но те не са били достатъчно готови да структурират този контрол. Именно затова три министерства в момента плътно ще бъдат ангажирани да осигуряват безпрепятственото преминаване на товарите през южната граница. Гечев благодари на колегите си от министерствата на вътрешните работи и на правосъдието, които и в бъдеще ще съдействат на инспекторите от Българската агенция за безопасност на храните, така че проверките да не блокират търговския поток.

Явор Гечев съобщи също, че Иван Христанов, зойто бе заместник-министър на земеделието в кабинета "Петков" от квотата на "Продължаваме промяната", е бил поканен от президента Радев и от него да запази поста си. Христанов обаче отказал.  

Сега за този ресор отговаря заместник-министър доц. Крум Неделков, който е бил командирован на границата, за да следи за ситуацията до нейното нормализиране. 

"Не съм получавал заплахи, задачата бе да отпушим границата. В момента всичко е нормално", каза Крум Неделков. 

На журналистически въпроси дали ще има рокади в БАБХ министърът обясни, че организацията е добра и разчита на съдействието на сегашния изпълнителен директор проф. д-р Христо Даскалов, с когото работят много добре. Проверките на пробите от товарите ще продължат да се правят в националната лаборатория в София, където от май месец досега се извършват.

Колкото до съдебните спорове, определено там нещата ще продължат поне 3-4 години, е мнението на новия министър. Според него пиарът с Капитан Андреево е бил малко повече. Но докато вървят споровете, процесите ще си продължават, увери министърът. И посочи, че заради блокадата на тировете 3 дни не е спал.

„Нашата цел беше да покажем, че държавата стои на мястото си още от първия ден на служебния кабинет и ще търсим начин да продължим започнатото”, обясни още Гечев. 

В същото време той посочи, че с границата не трябва да ставаме смешни. "Това е външна граница на ЕС. Тировете ги чакат в Норвегия, във Франция. Не бива да допускаме забавяне", каза още Явор Гечев. 

В коментар за хакерската атака в БАБХ, която блокира работата на агенцията в последните дни, Гечев увери, че 85% от електронните услуги вече са пуснати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай