Полицейски ограждения и протести по време на КСНС

Полицейски ограждения и протести по време на КСНС | StandartNews.com

София. Полицията е отцепила с полицейски ленти периметъра около президентството заради Консултативния съвет за национална сигурност, на който се обсъжда политическата обстановка и евентуални нови избори.

Час след началото на разговорите от президентството съобщиха в Twitter, че се търси"политически консенсус за реформи и предсрочни избори".

Както "Стандарт" писа се очаква Росен Плевнелиев да предложи четири дати за предсрочни избори. Оставка в днешния ден обаче не се очаква.

По време на заседанието се провеждат и протести. Единият DanceNoMore, който е продължение на демонстрациите след 14 юни миналата година, станали популярни като DanceWithMe. Вторият е на движението ДНЕС, които настояват за „национално обединение". Загражденията обаче ограничават и достъпа на журналистите. Отделно има и групичка привърженици и депутати от Атака с табели "Оставка".

Междувременно протестиращи запалиха знамето на БСП. По думите на някои от тях това е отговор на подпаленото европейско знаме по време на честванията на 9 май.

В сградата на президентството вече пристигнаха премиерът Пламен Орешарски, лидерът на БСП Сергей Станишев и председателят на парламента Михаил Миков, които не направиха коментар на влизане. В президентството са още лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Лютви Местан, както и членове на кабинета, сред които финансовият министър Петър Чобанов и вътрешният - Цветлин Йовчев.

Лидерът на Атака Волен Сидеров единствен говори на влизане и обяви, че според него при незабавна оставка е възможно да има избори на 27 юли. „Не виждам защо бавим, при положение, че мандатоносителят не подкрепя правителството. Виждам едно отдръпване от основните три други партии в парламента", коментира Сидеров.

По-рано пред Нова телевизия Бойко Борисов обяви, че не вижда смисъл от този КСНС, тъй като управляващите не искат да подадат оставка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай