Оставка на кабинета според датата за вота

Оставка на кабинета според датата за вота | StandartNews.com

Президентът ще предложи 4 възможности, партиите искат 28 септември

Първите мъже в държавата ще решат заплетената политическа задача по обратен ред. И правителството ще подаде оставка едва след като стане ясна датата за изборите. Това съобщиха за "Стандарт" отлично информирани източници от "Дондуков" 1 и "Позитано" 20. След като политическите партии постигнат консенсус за датата на предсрочните парламентарни избори, ще се тръгне по обратен ред. И според това дали е избрана последната неделя от септември - 28.09 или неделите в първите две седмици на октомври, ще се пресметнат сроковете по конституция за служебен кабинет и същите за проучвателен мандат на партиите в парламента. Не е изключен вариант за общо съглашателство 4 формации от 42-то народно събрание - ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака", да се споразумеят да не бавят мандата за съставяне на кабинет и така сроковете да се съкратят. При всички случаи обаче кабинетът "Орешарски" има поне още месец работа, коментираха запознати.

Както вече "Стандарт" съобщи, днес по време на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев държавният глава се очаква да предложи 4 дати за избори - от 21 септември до 12 октомври включително. След заседанието на Изпълнителното бюро на БСП стана ясно, че соцлидерът Сергей Станишев ще настоява за започване на политически консултации и с извънпарламентарно представените партии, които обаче са с място в Европарламента - "България без цензура" и Реформаторския блок. От ДПС коментираха неофициално, че е важно правителството да се концентрира върху най-належащите задачи. А от "Позитано" 20 са изслушали по време на бюрото икономическия министър Драгомир Стойнев и енергетика Явор Куюмджиев по основните теми за "Южен поток".

На 23 юни изтича срокът за отговор до ЕК по законовите промени, свързани с проекта. А на 4 юли - по отговорите за наказателното постановление. И двете дати ще бъдат спазени стриктно, отговориха от правителството и червената политическа централа. "Липсата на оставка оставя без предмет утрешното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, на който трябва да се решава кога ще се проведат предсрочните парламентарни избори", коментира пред БНТ членът на изпълнителната комисия на ГЕРБ Румяна Бъчварова.

"Очертава се правителството и парламентът да работят до края на месец юли и в края на септември или началото на октомври да има предсрочни избори", коментира в Перник военният министър Ангел Найденов. По думите му предсрочните избори са неизбежни, но окончателната дата за вота "ще бъде обсъдена допълнително, така че да удовлетворява всички политически сили". От Реформаторския блок настояха за широки консултации, надхвърлящи КСНС, за съставяне на критерии за издигане на успешна кандидатура на България за европейски комисар. А лидерът на "България без цензура" Николай Бареков заяви, че "Плевнелиев е еднопартиен президент" тъй като формацията му не е поканена на заседанието на КСНС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай