Политолог видя шанс за ново правителство с мандат на ДБ

По думите му очевидно трябва да се разговаря с „Има такъв народ“

Политолог видя шанс за ново правителство с мандат на ДБ | StandartNews.com

Малко по-голям шанс може би има, ако „Демократична България“ вземе третия мандат, но засега не е ясно дали президентът Румен Радев ще връчи на тях така важния документ. Управляваща конфигурация извън тази, която имахме до този момент, не би било възможно да се случи, предупреди пред БНТ политологът Димитър Ганев от „Тренд“.

По думите му очевидно трябва да се разговаря с „Има такъв народ“. „Продължаваме промяната“ във всяко свое изказване казват, че няма да преговарят със Слави Трифонов. „Тогава шансовете за съставяне на кабинет в това Народно събрание са много минимални“, заяви той.

Политологът посочи, че при едни избори наесен и ДБ и БСП ще имат по-малка подкрепа. В същото време с ПП нещата не стоят така.

Ганев разкри още, че ако ПП бяха продължили да управляват още няколко месеца, с тенденцията за спадане на подкрепата към тях, те биха се сринали. „ПП не излиза в лоша позиция в една евентуална предизборна кампания, докато за БСП и ДБ това не изглежда по същия начин“, поясни той.

„Само след 2-3 месеца, когато вероятно ще са изборите, ситуацията ще е много различна, защото се намесва нов фактор, наречен служебен кабинет“, изтъкна политологът.

„През 2021 г. служебният кабинет на Радев с министър-председател Стефан Янев без съмнение изигра роля и в двете кампании за парламентарните избори през юли и ноември. Вадиха се определени неща за предното управление, опит за ревизии“, припомни той.

Политологът посочи, че за БСП едни евентуални избори не биха били благоприятни за тях. „В рамките на тези 6 месеца във властта успяха да влошат още отношенията си с президента Радев. Този конфликт няма да бъде в полза на БСП, защото те ще се явяват на избори, а не Радев“, каза той и подчерта, че президентът се ползва с доверието на редовите социалисти.

Ганев каза още, че за БСП между 60 000 и 80 000 гласа са изгубени заради машинното гласуване. "Те биха могли да се върнат при евентуално паралелно машинно и гласуване с бюлетини", посочи той.

"При ДБ настъпи друг процес, а именно че ПП в последните няколко месеца постепенно започна да навлиза много по-мощно на полето на ДБ - полето на либералната градска общност", обясни политологът.

"Със сигурност това, което виждаме като тенденции за "Възраждане" в последните 6 месеца, може да очакваме двоен ръст от последните парламентарни избори", каза той и посочи, че причините за това са "навлизането на полето на Covid скептицизма", на което те са били абсолютно сами, и проруските позиции относно войната в Украйна, където Костадин Костадинов отново е бил сам.

"Трудно би било след изборите тази четворна коалиция да има повече представители, отколкото в това Народно събрание", заяви Ганев. "По-вероятно е да се увеличи този дефицит от четирима на повече, където вече ще им трябва подкрепата на някоя политическа сила", каза той относно липсващите 4 гласа за кабинет на Асен Василев. Политологът не изключи да се наложи сядане на една маса за преговори с "Възраждане".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай