Политолог видя съдбата на ГЕРБ при голяма победа на местните избори

В момента ГЕРБ изглеждат по-привилегировани, независимо от изхода на местния вот

Политолог видя съдбата на ГЕРБ при голяма победа на местните избори | StandartNews.com

Ако ГЕРБ отново оцвети България в синьо, може да поиска преконфигуриране на властта. Тази прогноза направи пред БНР политологът Ивайло Илиев. По думите му "това ще бъде мерилото".

В момента ГЕРБ изглеждат по-привилегировани в ситуацията, независимо от изхода на местния вот, допълни той. "Борисов следи внимателно ходовете им, с цел да понесат всички имиджови щети от коалицията", подчерта Илиев. 

Може би в по-големите градове и региони ще бъде предотвратено напрежението и нажежаването на електоратите, което би могло да размести пластовете, за да продължи да работи сглобката, предположи политологът. 

По думите му на места на предстоящия вот може да се повтори софийският сценарий – повече от една кандидатура, представляваща една и съща общност, а залагането на депутати за кметове невинаги работи, защото "местната власт е друга бира".

"Сглобката ми се струва някакъв вид конструктор, който може да заеме различни форми. Малките деца успяват от такъв конструктор да създадат много различни фигури и много лесно се разрушава. Сглобката би могла да роди друг вид конструкт. (…) Някакъв вид ново конструкторче, което да се роди от тези части в настоящия парламент. Животът на този кабинет е, малко или много, изкуствено поддържан от Народното събрание", смята Ивайло Илиев.

Според него "все още го караме на онези джентълменски споразумения от лятото", а силно представяне на ГЕРБ на местните избори може да засили претенциите към властта.

Във връзка с напрежението между президента и управляващото мнозинство Ивайло Илиев припомни, че "посочването на враг е задача номер 1, когато попаднеш в политиката" и отбеляза: "Продължаващото изостряне на тона от страна на държавния глава го наблюдаваме, откакто се сформира редовната власт. Когато започнаха да му се отнемат всички лостове на влияние, президентът започна изключително да ескалира своята реторика."

Политологът изказа мнение, че Радев не иска да напуска сегашния си комфорт постоянно да има поле за изява, в което да стреля по властта и "на този етап той остава по-глуха опозиция".

"ДПС се намести в доста удобна ситуация. Техният глас вече несамо е важен за оцеляването на властта в този ѝ вид, но и за прословутите конституционни промени", заяви още Илиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай