Политолог каза как ще мине експертно правителство

Разлика между първия и втория мандат няма, смята Милен Любенов

Политолог каза как ще мине експертно правителство | StandartNews.com

Разлика между първия и втория мандат няма, така че е все едно от името на коя от двете коалиции ще бъде съставено правителство, ако такова има. Това стана ясно от думите на политолога Милен Любенов пред НоваНюз.

„Не виждам каква е разликата между първия и втория мандат. След като "Продължаваме промяната" и "Демократична България" са заявили, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ… Експертно правителство би било оправдание на ПП и ДБ пред техните избиратели”, обясни анализаторът и допълни, че ако има редовен кабинет, по-лесно ще се работи по бюджета.

Не са необходими 121 гласа за избор на редовно правителство. Това може да стане и с гласовете на половината от присъстващите в пленарна зала, обясни политологът.

Според него целта на ГЕРБ е очевидна. „Те ще продължат да настояват за общо управление с ПП и ДБ, защото това означава реабилитация за ГЕРБ и за нейния лидер. Това е първата част от стратегията им”, смята Любенов.

Любенов вярва, че ПП и ДБ биха загубили идентичност, ако видим сближаване с позицията на ГЕРБ-СДС. „Една такава коалиция, независимо под каква форма ще се случи, би довела до сериозен отлив на гласоподаватели от ПП-ДБ на предстоящите местни избори”, категоричен е той.

„До местните избори това обединение (ПП-ДБ) ще бъде консолидирано и на вота през есента ще се яви единно”, каза Любенов.

От нови предсрочни парламентарни избори след 2 месеца ще спечелят антисистемните партии, допълни Любенов и поясни, че не изключва електорална ерозия за ПП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай