Политолог разкри плана на хитрия Борисов за кабинет

Заекът ще излезе с втория мандат, твърди доц. Петър Чолаков

Политолог разкри плана на хитрия Борисов за кабинет | StandartNews.com

Политолог разкри плана хитрия Борисов за кабинет. "Хитростта на Борисов вече се прояви. Ситуацията и към момента го устройва. Самият факт, че седнаха на една маса да разговарят – тези, които преди една година го вкараха в затвора, седнаха с него и станаха джентълмени, за по-добър вариант той не би могъл и да си мечтае", коментира пред БНР доц. Петър Чолаков от Института по философия и социология към БАН.

Според него всякакви варианти са на масата. Още нищо не е предрешено, не е предпоставено, но дори експертният кабинет ще си е политически в очите на хората, каза той.

"Бойко Борисов си остави вратите отворени във всички посоки. Ясно даде да се разбере, че неговата любима опция е да си работи с ПП-ДБ, но директно каза, че има и други опции – да си работи с ДПС и БСП примерно. Бойко Борисов протегна ръка и към президента Радев. Вариантът вероятно ще бъде с втория мандат, каза още Чолаков.

Това е най-големият шанс, ако има нещо да се случва – да излезе заек от храста, оттам ще излезе. Ще се търси някакъв вид експертно управление. Това ще бъде формулата, коментира политологът

Лакмусовият тест дали Борисов блъфира е разговорът за реформа в прокуратурата, смята доц. Чолаков.

"Ако се окаже, че Борисов се дръпне назад в последния момент, това по никакъв начин няма да навреди на неговата репутация. Това избирателите на ГЕРБ по никакъв начин няма да ги натъжи. Напротив – голяма част от избирателите ще се присмеят на наивността на ПП, негативът ще си остане за тях.

Това е слабостта на този тип стратегия – да чакаме да видим дали Борисов блъфира, или не.", заяви експертът.

"За какво сядат хората на една маса? Сядат обикновено да консумират нещо. Да консумират власт. Бойко Борисов влиза в ролята на всеопрощаващия. Всичко това работи в негова полза и не би трябвало да доведе до негативи и срив в електоралната подкрепа.

Напротив - за тези, които са седнали с него на масата, нещата не изглеждат особено добре. За "Възраждане" ситуацията е "win – win".

Ако има правителство – те ще играят контра, това идеално ги устройства, ще кажат – евроатлантиците се разбраха. Ако има предсрочни избори – също идеално ги устройва. Те са тези, които биха спечелили най-много от всякакви варианти", продължи с анализа си на политическата ситуация Чолаков.

Политическите бездомници стават все повече в България, изтъкна доц. Чолаков, визирайки тези 60%, които не гласуват, мъртвите души в избирателните списъци и гласуващите с "Не подкрепям никого".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай