Политолог: Радев създава напрежение, за да се изяви

Всяко размекване на мерките се прави по политическа причина, казва доц. Стойчо Стойчев

Политолог: Радев създава напрежение, за да се изяви | StandartNews.com

Съществуващото напрежение между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев е резултат от желанието на Радев да се изяви в публичното пространство, коментира пред Нова телевизия политологът доц. Стойчо Стойчев. 

Изказването му бе по повод ситуацията в България след въвеждането на извънредното положение. Според него трябва да се намери баланс относно ограниченията и търпимостта на българите към тях.

„Всички ние търпим загуби и жертви. Всяко размекване на мерките се прави по политическа причина. Едно е чисто експертната страна на въпроса на Националния оперативен щаб, които казват, за да се овладее заразата, трябва да се продължат мерките. Друго е администрацията, срещу която се вижда, че съпротивата на мерките нараства“, коментира политологът.

Той смята, че българското правителство демонстрира синхрон с това, което на европейско равнище се прилага.

И коментира, че  Министерският съвет се справя с мерките срещу коронавируса. Стойчев анализира, че дали е успяло да се справи обаче с финансовите ефекти, ще стане ясно в края на годината. „Рано е да се даде такава категорична оценка, каквато г-жа Корнелия Нинова прави", отбеляза той.

"Няма защо да обвиняваме някого за това, че се е появил този вирус и са наложени тези ограничения. Няма как при положение, че всички държави в региона ограничават посещенията в ресторанти и кафета, да обвиняват правителството“, посочи още политологът, добавяйки, че става въпрос за форсмажорни обстоятелства.

Той смята, че когато се почувстваме по-сигурни започваме да усещаме негативните аспекти. И напомни, че на българите лесно им омръзват образи. Затова и по думите му от сегашната политическа ситуация може да се възползват извънпарламентарни формации, но не и опозицията, която се опитва да подкопава доверието към кабинета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай