Политолог посочи новото ляво, какво става с БСП

Димитър Ганев очаква нови избори през март

Политолог посочи новото ляво, какво става с БСП | StandartNews.com

Ситуацията на политическия небосклон се изяснява в краткосрочен, но не и в дългосрочен план. Това обясни пред БНР Димитър Ганев, политически анализатор от „Тренд“. 

"Връчването на мандат е конституционна процедура, която нямаше как да бъде избегната. Общо взето, стана ясно, че първият и вторият мандат няма да бъдат реализирани. Ако има шанс за съставяне на правителство, той е малък и се намира в третия мандат. Президентът каза, че ще го връчи през януари. Дотогава има един месец, през който политическата ситуация може да се промени.

По-вероятният сценарий е към средата на март да отидем на предсрочни парламентарни избори, посочи Ганев.

"Има два варианта, които са дискутирани - единият е да се ползва евроатлантическа платформа, да се подпише документ между ГЕРБ, ПП и ДБ, да се излъчи някакво правителство, вероятно с ограничен хоризонт. Това се отхвърля напълно от ПП и ДБ. Вторият вариант е да се състави т.нар. "хартиена коалиция". Струва ми се, че и този вариант би трябвало да бъде отхвърлен".

Политическата цена, която трябва да се плати във всеки от двата варианта, е изключително висок, обясни той.

"ПП се позиционира като анти ГЕРБ партия. Коалиция „Рашидов“ пък ще бъде непопулярна и ще трябва да посрещне тежка социално-икономическа ситуация. В края на октомври 2023 година ще се проведат избори за местна власт. Ако ГЕРБ участва в такава коалиция, това означава да подари част от местния вот на ДБ и ПП. А местната власт е фундамента на всяка партия".

Ако се проведат предсрочни парламентарни избори през март, политическата ситуация вероятно ще бъде различна, смята анализаторът.

"Общественият натиск за съставяне на редовен кабинет ще бъде много по-силен от този, който има в момента. Червените линии, които се поставят от партиите, вероятно ще поизбледнеят".

Ако има някакво ново прогресивно ляво в българския политически живот, то това е повече ПП, отколкото този опит за реабилитация на кръгове от БСП. Така Ганев коментира организираната от Костадин Паскалев среща на леви движения.

"Това събиране не е ново ляво, а опит за консолидиране на старото и за връщане в играта".

Докато Борисов управляваше, БСП имаше статут на алтернатива, посочи още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай