Политолог начерта съдбата на кабинета. Ще има ли втори в това НС?

Един проблем разделя хората и властта. Как ще го решат?

Политолог начерта съдбата на кабинета. Ще има ли втори в това НС? | StandartNews.com

Българинът се вълнува от скока на цените, а управляващите не говорят за този проблем. Това може да скъса връзката между гражданите и властта. Увеличаването на цените води до натрупването на социално напрежение, което постепенно ерозира обществената подкрепа за управлението. Това заяви в интервю за БГНЕС политологът от „Тренд“ Димитър Ганев.

Според него дистанцията между Румен Радев и Кирил Петков ще настъпи, когато това правителство започне да трупа негативи.

Това Народно събрание разполага с политическия потенциал да роди и друга власт, различна от това парламентарно мнозинство в момента. Вие ще питате как би могло да изглежда това, аз ще ви отговоря с едно име – Любен Беров, каза Ганев. Но бе категоричен, че в момента спойката на кабинета е силна. Само на пръв поглед правителството на премиера Кирил Петков и подкрепящата го коалиция изглеждат крехки и нестабилни. В действителност конструкцията е много по-стабилна, категоричен бе Димитър Ганев.

„От четирите партньора, които съставляват управленската коалиция, нито един от тях няма интерес от предсрочни парламентарни избори. Общият интерес да няма избори държи здраво партиите в тази коалиция“, заяви политологът.

Двете основни опозиционни партии – ГЕРБ и ДПС – също нямат интерес от избори в момента, защото те очакват да се натрупат по-големи проблеми и тогава да атакуват властта.

Самата подкрепа за кабинета „Петков“ е разделена по-равно. Около 40% от всички запитани в проучването на „Тренд“ през януари оценяват положително работата му и почти толкова са на противоположното мнение.

„Електоратът на „Продължаваме промяната“ стои много твърдо зад кабинета, докато този на коалиционните партньори – БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ – са по-колебливи. Две трети от тях изразяват подкрепа към правителството, около 20% са колебаещи се. Това означава, че симпатизантите на другите партии не привиждат това като свое управление напълно“, заяви Димитър Ганев и добави: Кабинетът се ползва с тефлоново покритие или казано по друг начин той се намира в своя меден месец или месеци.

Според него при силно негативен сценарий по-вероятен е нов кабинет в рамките на този парламент, а не предсрочни парламентарни избори.

„Това НС разполага с политическия потенциал да роди и друга власт, различна от това парламентарно мнозинство в момента. Вие ще питате как би могло да изглежда това, аз ще ви отговоря с едно име – Любен Беров“, каза Ганев. При един такъв кабинет тип „Беров“, който се ползва с широка парламентарна подкрепа, тогава ДПС може да стане част от управляващото мнозинство.

За пръв път от много години българите посочват само един-единствен проблем, който стърчи над всички останали.

„Това е проблемът с високите цени. Дори ковид пандемията вълнува българинът четири пъти по-малко. Това е предизвикателство, защото когато се опре до джоба на българина, това е и най-сериозният източник на социално недоволство. В този контекст меденият месец наистина може да се окаже само месец, а тефлоновото покритие може да бъде изчегъртано много бързо заради скока на цените“, каза Ганев.

Рискът пред управлението е следният: всички хора говорят само за едно колко са се вдигнали цените, а това, което се говори от управляващите е Украйна, зеленият сертификат за Народното събрание, РС Македония.

„Получава се едно разминаване, хората говорят за едно, а управляващите за друго. Това може да скъса връзката между хората и управлението. Хората могат да заявят, ние имаме един проблем, а вие говорите за друго. Тук искам да подчертая, че не казвам, че отношенията с РСМ или кризата с Украйна са малък проблем. Казвам, че българинът се вълнува от друго, а не се говори по тази тема. На въпроса с колко според вас са нараснали цените на стоките, 50% от пълнолетното население отговарят: с 20%. Увеличаването на цените с 20% означава, че ти автоматично обедняваш с 20%.“, коментира политологът от „Тренд“.

Той прогнозира вълна от социално недоволство, която за момента не се вижда с просто око.

„То може да не излезе на улицата сега или след месец, но може постепенно да ерозира обществената подкрепа за управлението. Когато започне да изтънява, тогава от по-малък повод може да се запали искра, от която да пламне недоволство“, заяви Ганев и добави, че не чертае черни сценарии, а сигнализира за очевиден казус, за който не се говори достатъчно от управляващите.

Димитър Ганев се спря и на някои от актуалните политически теми. Той не смята, че заради нюансите в позицията на премиера Кирил Петков и президента Румен Радев по някои важни външнополитически въпроси, сред които ситуацията около Украйна, ще произтече конфликт. „Не мисля, че това е източник на конфликтна ситуация, която може да взриви отношенията между президент и премиер. Конфликтът между двете институции – Президент и МС – е предначертан на база на политическата логика. Напрежение вече има със сигурност. Редовният кабинет уволнява кадри, които са назначени от служебните правителства. Това няма как да не създава напрежение“, каза политологът.

Той подчерта, че дистанцията между Радев и Петков ще дойде тогава, когато това правителство започне да трупа негативи.

„В очите на общественото мнение този кабинет е най-малкото приятелски на президента. Президентът легитимира това правителство, защото беше на страната на промяната. Негативите на правителството ще започнат да се лепят и върху Радев, защото хората го възприемат като ментор на кабинета. Когато негативите започнат да стават все повече и повече, тогава ще настъпи дистанция и дори противоречия“, заяви Ганев.

На въпроса как изглежда промяната след почти два месеца на власт, Ганев отговори: „За всеки вероятно промяната изглежда и е била очаквана по различен начин. Най-вероятно разочарование има, но това разочарование не е придобило все още масов характер. И това е напълно нормално. Рано е да говорим за промяната като такава – за това какво се промени, какво представлява промяната. Така че да не бързаме със заключенията“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай