Политолог каза ще има ли предсрочни избори за парламент

Ако днес се проведат парламентарни избори, активността ще бъде дори по-ниска от тази през април

Политолог каза ще има ли предсрочни избори за парламент | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

Предсрочни парламентарни избори не се очертава да има скоро, прогнозира пред Нова телевизия политологът от „Тренд” Димитър Ганев.

Той представи изводи от ново национално представително проучване на изследователския център, направено по поръчка на „24 часа” в периода между 17 и 24 януари 2024 година. Изследването е посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партиите и актуални теми.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Най-новото проучване! Кой за кого ще гласува на избори

„Няколко месеца имаме много подобна картина, данните почти не мърдат. Това е не защото няма динамика в политическия процес, а, защото тя не се вижда по начина, по който се очаква. Виждаме, че има оттегляне на част от хората от изборния процес. Ако днес се проведат парламентарни избори, активността ще бъде дори по-ниска от тази през април. А тя беше почти рекордно ниска. Това означава, че голяма част от обществото не намира свое представителство сред основните политически сили”, поясни Ганев.

По думите му има много въпросителни около евентуалния проект на президента. „Кога, как, той ли ще е отпред, с други хора ли? Няма как да отговорим на тези въпроси към днешна дата”, поясни политологът.

Изследването показва още, че няма сериозно очакване у българите за промяна в управлението след ротацията на премиерите.

По темата за словесните престрелки между държавния глава и депутата Делян Пеевски, Ганев заяви: „Пеевски стана много активен още от самото начало на „сглобката". ДПС придоби нова роля. Той се опита да се позиционира като говорител, лидер на обществото.”

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай