"Политико": Кристалина може да е кандидат за генерален секретар на ООН

"Политико": Кристалина може да е кандидат за генерален секретар на ООН | StandartNews.com

Кристалина Георгиева може да е кандидат за генерален секретар на ООН. Това пише Раян Хийт от американското либерално издание "Политико" в статия за еврокомисаря.

"Бързият ѝ възход кара мнозина да се питат дали Кристалина Георгиева няма да се опита да поведе ООН, след като генералният секретар Бан Ки Мун напусне поста си в края на 2016 г. Очаква се тази позиция да отиде при кандидат от Източна Европа", се казва в обширната статия на журналиста, която е под заглавие "Главният оперативен директор на Европа".

Пред Кристалина Георгиева стоят три основни предизвикателства за заемането на най-високия пост в ООН, пишат от "Политико". По думите на дипломат от световната организация, страните в Източна Европа още не са започнали своя ефективна кампания, за да си гарантират, че техният кандидат ще успее. "Те не са готови за договаряне на размяната на гласове в Общото събрание на ООН и не могат да отговорят на основни въпроси дали помежду им има консенсус", посочва той.

Изданието посочва като втори аргумент това, че България вече има свой кандидат за генерален секретар на ООН в лицето на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. "Така че на Георгиева може да ѝ се наложи първо да побеждава вътрешен човек от собствената си страна", се казва в публикацията.

За да успее един кандидат, той/тя трябва да е приемлив и за САЩ, и за Русия. Тук Кристалина Георгиева има добри позиции, тъй като в продължение на 4 години е управлявала отношенията на Световната банка с Москва, пишат от "Политико" като трета точка.

Статията за Георгиева носи положителната оценка за работата й. В нея има и мнения на различни позиции и институции за качествата на българския еврокомисар и зам-председател на Еврокомисията. "Тя е дисциплиниран мениджър, който първо изслушва и после действа, погажда се добре с Европейския съвет, Европарламента и държавите, настояващи за строга бюджетна политика на ЕС, а когато поиска допълнителни средства излага убедителни аргументи за всяко едно евро", гласи едно от хвалебствията за нея.

Припомняме, че американският журанслист Раян Хийт е главен кореспондент на "Политико" за ЕС и бивш говорител на бившия еврокомисар Нели Крус. В статията той посочва, че Крус е посетила Георгиева в офиса ѝ миналата седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай