Политическите реакции след отстраняването на Иван Гешев

Ето как коментираха политиците от различните партии

Политическите реакции след отстраняването на Иван Гешев | StandartNews.com

Днес следобяд главният прокурор Иван Гешев беше отстранен от поста си. Това стана с подкрепата на 16 членове на Висшия съдебен съвет, против гласуваха четирима. В Съвета бяха внесени две предложения за предсрочно прекратяване мандата на Гешев. Миналата седмица едното от тях бе оттеглено от шестимата кадровици, които го отправиха. То беше свързано с присъствието на израелски експерт на мястото на взрива срещу кортежа на Гешев на 1 май. 

Какви са до момента политическите реакции след новината за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Събрахме мненията изразени до момента. 

Министерски съвет

Освобождаването на главния прокурор от ВСС е само една стъпка от съдебната реформа, поета като ангажимент от парламентарното мнозинство, което подкрепя кабинета „Денков-Габриел“. Това се казва в позиция на правителството във връзка с гласуването във Висшия съдебен съвет за освобождаването от поста на главния прокурор Иван Гешев. „Очакваме Народното събрание и останалите институции да продължат да следват посоката към цялостна съдебна реформа в полза на българското общество, така, както е заложено и в управленската програма на правителството“, посочват още от Министерския съвет. 

ПП ГЕРБ

Освобождаването на главния прокурор от Висшия съдебен съвет е стъпка по пътя на съдебната реформа, в името на обществения интерес за справедливост и законност. Това се посочва в позиция на ГЕРБ, публикувана във фейсбук страницата на партията. Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще продължи последователно да работи за успешната ѝ реализация, така, както обещахме пред българските граждани и евроатлантическите партньори, допълват от ГЕРБ. 

Атанас Славов, министър на правосъдието 

Президентът няма срок, в който да издаде указа, но процедурата предполага бързото му произнасяне. Производството пред Конституционния съд не е основание президентът да спре процедурата. От тук нататък трябва да фокусираме нашето внимание върху държавния глава, мотивите на ВСС са ясни. Има достатъчно основания, които да обосноват освобождаването на г-н Иван Гешев от длъжността "главен прокурор". Това решение на ВСС е несамостоятелно, то се изпраща на президента, самостоятелно не може да се обжалва. Финалният акт е указът на президента. Не допускам КС да замести преценката на ВСС със свое решение. Процедурата за мен практически е необжалваема.

Надежда Йорданова, ДБ

Ще настоявам приключването на процедурата за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев да не сложи точка в усилията за съдебната реформа, защото ни предстои голямата задача - изменение в Конституцията. Това заяви депутатът от “Продължаваме Промяната - Демократична България” Надежда Йорданова в предаването “Лице в лице” по БТВ. По думите на Надежда Йорданова от ключово значение е следващият главен прокурор да бъде избран след като Конституцията бъде изменена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай