Похитители на държавност

Обществото – враг №1 на ПП, срастването с държавата чрез чистка в службите и администрацията – първи приоритет на Петков, Василев и компания

Похитители на държавност | StandartNews.com

Не че не го знаехме, но друго си е виновниците сами да си го признаят. На 21 срещу 22 май, на среднощен Национален съвет, от „Продължаваме промяната“ официално казаха това, което гражданите на страната вече изпитахме на собствен гръб – за Петков, Василев и компания промяната винаги е била ни повече, ни по-малко подмяна. Мантра за обществена употреба, благодарение на която влетяха във властта на крилете на надеждите на гражданите за нормална държава. Но само, за да използват общественото доверие и да обслужат интересите си – своите и на олигарсите, които ги създадоха.

Самопризнанието, запазено за историята в запис от срещата, изнесен публично от бившия депутат от ИТН и бъдещ бивш народен представител и от ПП Радостин Василев, буквално крещи от почти всяко изречение, изречено от лидерите на формацията Кирил Петков и Асен Василев. 4 часа, 37 минути и 37 секунди арогантна логорея и нагли дребни аритметики и сметки, в които съпредседателите на дошлата с обещания за нов морал и светли бъднини партия говорят и се пазарят досущ като амбулантни търговци за всичко друго, но не и за интересите на обществото. Причината е прозаична - самото общество в случая се оказва противник №1 на ПП, чието ръководство в продължение на часове бистри стратегии как да го измами за пореден път, за да не стои ПП до „тоалетната на парламента“.

Какво се чува в записа?

От него чуваме от първо лице, че е важно не да се сформира правителство, за да изкара България от кризата – политическа и икономическа, в която е от вече две години, нито да се бори с корупцията, а да може ПП да се срасне напълно с държавата. Като направи пълна чистка в службите – „ДАНС, ДАР, ДАТО, НСО и главния секретар на МВР“ („за военното не знаем дали ще опитваме“), и във втория ешелон на държавната администрация – директорите на дирекции и шефовете регионални структури и агенции. При това – в срок до 2 седмици от сформирането на правителство, на цената на подпис „с кръв“ (по Асен Василев) от страна на бъдещите министри и независимо дали е „законно или незаконно“.

Че за „промяната“ и нейните самозвани „апостоли“ законите на държавата винаги са били само досадна пречка по пътя на амбициите им, знаем още преди формалното зачеване на политическата формация. От момента, в който съпредседателят й Кирил Петков излъга, че няма двойно гражданство, нарушавайки Конституцията на страната. И издаде заповед за смяна на ръководството на Българската банка за развитие още преди да встъпи в длъжност като служебен министър, за да овладее институцията.

Не е като да не сме се досещали и за мераците на ПП да намести свои хора на държавни постове. Чистките в държавната администрация не са нито от днес, нито от вчера. За над 30-те години Преход те се превърнаха в порочна, но устойчива практика за всеки нов във властта. В случая обаче говорим, не просто за клиентелизъм, а за нещо далеч по-страшно – пълна метла, чиято крайна цел реално е овладяване на цялата изпълнителна власт. Срастването й с „наши хора“ или както Петков и Василев надлежно обясняват – с активисти в сформиращите се в момента партийни структури на ПП. Концепция, навяваща притеснително спомена за член 1 от Живковската конституция и „ръководната роля на Партията в обществото и държавата“.

Ако си мислите, че аналогията е преувеличена, то добре е да изслушате целия запис, в който тя далеч не е единственият тревожен момент. Въпросните 4 часа и половина изобилстват с излияния, показващи ясно за какво им е на лидерите на ПП тази чистка. Като се започне от признанието, че „ако пуснеш народа сега да се репрезентира правилно, ние трябва да сме 10% с ДБ и всичко. Направихме ала-бала през президента, изгърмяхме един проект на Слави, откраднахме…Лека полека естественият ни процес ще е това“ (Кирил Петков). Мине се през „там, където сме срещнали съпротива, трябва да се почисти и то много ударно“! И се стигне до откровението, че овладяването на поста главен секретар на МВР им трябва, защото „поне местните избори ще ги правим с наше МВР“ (Асен Василев).

И всичко това гарнирано с обяснения, че Мария Габриел ще е „заложник“, за да крепи ГЕРБ кабинета с ПП, ДПС трябвало да се „натика в ъгъла“, импийчмънт на президента нямало да се иска, за да не сформира веднага партия, Борисов трябвало да се „изпере“, а евентуално искане на имунитета му щяло да се „влачи“ 6 месеца по механизъм, измислен от Христо Иванов и прочее излияния.  

Какво не чуваме в записа?

На този фон, единственият, но пък ключов липсващ момент в записа са къде в плановете на лидерите на ПП изобщо са интересите на обществото. А тях изобщо ги няма. И няма и как да ги има в този разговор на похитители на демокрация, за които обществото е пионка, а не водещ двигател. Противник, който трябва да бъде заблуден, за да може т.нар. „промяна“ да се срасне с държавата и да я вземе в плен. Досущ като един заложник. Или както обобщава тревожно един от членовете на Националния съвет, чийто глас обаче увисва като в пустиня: „Променяме конституционния модел, по който се случва властта в една демократична държава с една задкулисна договорка“.

Задкулисна договорка, чиято цел е ясна – да превърне цялото общество в заложник на болните амбиции на едни „случайници“ в политиката, както бяха определени преди време от парламентарната трибуна ПП. И на техните олигархични покровители. Онези които ги създадоха, за да продължават да държат в плен държавата на собствените си интереси и да дърпат конците й от сенките именно чрез такива свои наместници във властта. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай