Борисов влезе при Радев, посочи най-силното правителство /Видео/

Президентът стартира консултациите за кабинет

Борисов влезе при Радев, посочи най-силното правителство /Видео/ | StandartNews.com

Президентът Румен Радев стартира консултациите за кабинет с представителите на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание.

Точно в 15:00 ч. този следобед държавният глава започна първата си среща с парламентарната група на ГЕРБ-СДС, а от 17:00 ч. ще приеме представители на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

"Поздравявам ви с постигнатия изборен резултат. Българските избиратели възложиха на вас голямата отговорност за съставяне на правителство. И то правителство, съставено възможно най-бързо, с възможно най-широка парламентарна подкрепа в условията на война и на криза. Като водеща политическа формация имате важната роля за решаването на неотложната задача – приемането на важни закони за Плана за възстановяване и устойчивост. Пожелавам ви въображения и успех". С тези думи се обърна към представителите на ГЕРБ-СДС президентът, предаде "ДарикНюз".

"Вчера чух амбициозната заявка, заедно с ПП-ДБ, за закон за държавния бюджет, в който няма да се пипат разходите, няма да се вдигат данъците и ще има 3% дефицит. Пожелавам ви въображения и успех. Явно много български граждани заложиха, гласувайки за вас, на вашия опит и е добре да знаем какви са вижданията ви за решаване на тези задачи и за фактори време - колко време е необходимо за преговори за съставяне на правителство", допълни Радев.

"Абсолютно сте прав, народът каза, че нито една партия не може да се справи сама. И това го казва вече няколко пъти подред. Хората казаха: "Без ГЕРБ не може", но не казаха ГЕРБ да управляват сами. Затова прилагаме много търпение. За мен най-силното и стабилното правителство е това с колегите. Въпросът е дали те ще преодолеят това, само чуваме в момента какво щели да кажат на една партия избирателите. Вие сте по-млад, но Илияна (бел. ред вицепрезидентът Илиана Йотова) помни когато най-голямата добродетел беше да постави държавата пред партийното и избирателите", заяви от своя страна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Винаги може да се намери друг план, но "той нито ще бъде стабилен, нито дългосрочен, нито ще даде перспективи на обществото". Ние сме отговорни, за бюджета ще търсим начин да се приеме, няма да оставим юни месец държавата пред финансов колапс", заяви още той.

Борисов подчерта, че през последните дни се вижда единомислие между депутатите от двете коалиции и това не бива да бъде "проигравано". Ако България е над всичко, има шанс да направим нещо стабилно. С ваша помощ това може да се случи. 

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова съобщи, че до края на следващата седмица ще бъдат избрани и съставите на парламентарните комисии. Тя обясни, че приоритет са законите, които с ПП-ДБ записаха като важни не само за тях като коалиции, но и за държавата – ПВУ, Еврозоната, Шенген, както и двата закона, които касаят правосъдната реформа. Атанасова отбеляза важността на закона за българската енергетиката и закона за БНБ.

На консултациите присъстваха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, Десислава Атанасова и Томислав Дончев.

ВИЖ ОЩЕ: Голяма новина от Радев за консултациите

Консултациите с останалите партии Радев ще проведе утре. Последователно на "Дондуков" 2 ще дойдат "Възраждане", ДПС, „БСП за България“ и „Има такъв народ“.

След избора на председател на парламента сроковете вече са в ръцете на държавния глава.

Първата стъпка са консултациите с всички парламентарните групи. Колко време ще бъдат те - решава Румен Радев. Следващата стъпка е връчването на първия мандат на най-голямата партия в парламента и срок от 7 дни, през който номинираният за премиер от съответната група предлага структурата и състав на кабинет. Ако няма успех, може отново да има консултации или директно президентът да премине към втори проучвателен мандат, който отива при втората по големина партия. В случая това са ПП-ДБ. Ако и вторият опит е неуспешен, то тогава държавният глава в 7-дневен срок трябва да определи сам на коя партия ще даде третия мандат. Ако и тогава има неуспех, то най-близката възможна дата за избори е в края на юли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай