Плевнелиев за заема: Нека да се изяснят точно цифрите

Плевнелиев за заема: Нека да се изяснят точно цифрите | StandartNews.com

София. "Трудни времена е имало и винаги ще има. Тази година е година, в която има много въпросителни, много неизвестни, много кризи външни и вътрешни, които ще се развиват в такива трудни ситуации.Трябва да бъдем на висотата на очакванията на гражданите за повече стабилност. Нека да има сблъсък в парламента, но да бъде сблъсък на аргументи. Нека да се изяснят точно цифрите". Това заяви президентът Росен Плевнелиев относно дебатите в пленарна зала за новия външен дълг от 16 млрд. лв.

"Тогава, когато става въпрос за милиарди, не може да има различни трактовки и различни обяснения. Цифрите няма как да бъдат сбъркани и не могат да бъдат политизирани. Тогава, когато имаме най-ниските исторически нива на лихви в Европа от 200 години насам, когато Европейската централна банка обявява лихва от минус 0,2% и правителството се опитва да рефинансира държавни дългове при двойно или тройно по-изгодни условия, има смисъл, следователно трябва да има дебат, който да е разумен и с аргументи и да се прецени, дали заемът трябва да бъде 16 млрд. лева, кога ще се тегли, за какъв период от време, са подробности", заяви Плевнелиев. По думите му, никога досега не е имало толкова изгодни възможности за финансиране на държави.

На въпрос, дали ще наложи вето на закона за заем, той заяви, че не е запознат с данните и заяви, че процедурата и идеята е добра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай