Плевнелиев: Спазете обещаното на съвета

Плевнелиев: Спазете обещаното на съвета | StandartNews.com

Букурещ. Да не се предоговаря постигнатият консенсус на Консултативния съвет за национална сигурност за предстоящи предсрочни избори, важни реформи, които трябва да бъдат направени в последните дни на този кабинет и работа по споразуменията за европарите. Това призова президентът Росен Плевнелиев в Букурещ.

"Моят апел към българските политици е, когато обещаете нещо, свършете го. Само така гражданите ще имат повече доверие в институциите", заяви държавният глава. Има три възможни дати за изборите, те не бива да се предоговарят, обясни президентът. Той бе категоричен, че ще изпълни конституционните си ангажименти за съставяне на служебен кабинет, както е сторил това и през 2013 г. Президентът отново поиска институциите и политическите партии да подновят дебата как да бъде повишено доверието на гражданите и как да бъдат на висотата на очакванията за прозрачност, за независимост и за ефективност.

"Нека всеки си направи изводите от ситуацията, в която се намираме днес. Не е възможно една държава да се занимава с двама човека, колкото богати и влиятелни да са те. В тази държава има институции, които са основите на демократичната държава, която сме изградили. Нека веднъж завинаги да стане ясно, че институциите са важни", каза още Плевнелиев. Държавният глава бе в Букурещ на срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай