Плевнелиев се извини на Левски

Националисти и "ранобудни студенти" се спречкаха пред Апостола

Плевнелиев се извини на Левски | StandartNews.com

София. 141 години след обесването на Васил Левски президентът Росен Плевнелиев се извини, че още не сме реализирали идеалите му "за чиста и свята република". "Нека не позволяваме да ни отклонят от завета и от пътя, които Апостола ни посочи - за свобода, равенство, демокрация и европейско развитие", заяви държавният глава на официалното честване на годишнината от смъртта на Левски пред паметника му в София. На официалната церемония и литийното шествие присъстваха българският патриарх Неофит, председателят на парламента Михаил Миков, кметът на София Йорданка Фандъкова, вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев, министърът на външните работи Кристиан Вигенин и министърът на отбраната Ангел Найденов. "Още не сме равни с другите европейски народи и все още не сме изградили своята чиста и свята република. Нека никой не поставя под съмнение зададената от Апостола цел и посока, и нека напред ни водят безсмъртните му думи: "Аз съм посветил себе си на Отечеството... да му служа до смърт и да работя по народната воля", заяви още Плевнелиев.

 

Около 300 души се бяха събрали в буферната зона около загражденията пред паметника на Левски снощи. Доста от тях бяха мирно настроени, но не липсваха и групи, които скандираха "Оставка". Около десетина преподаватели от Софийския университет пък извадиха плакати с надписи "Университетските преподаватели: Събудете се", "Не се крийте зад Левски", "Чиста и свята република, кое не разбрахте". След като официалните гости напуснаха района на паметника, от двете страни на булеварда бяха отворени коридори за хората, които искат да оставят цветя пред паметника на Апостола. Хората водеха със себе си деца и бяха видимо ядосани от скандиранията и нападките от страна на "ранобудни студенти" и от участници във факелното шествие на "Атака". Около 19 часа към паметника се отправи и лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Той обаче бе спрян и предупреден от полицията, че хора от агитките готвят провокации и го помолиха да промени маршрута си. Първоначалният вариант, който бе съгласуван с общината, беше атакистите да преминат по ул. "Раковска", бул. "Цар Освободител", покрай Софийския университет и бул. "Васил Левски" до паметника на Апостола.

 

Заради мерките за сигурност обаче шествието мина по по-кратък маршрут - по улица "Московска" директно към паметника на Левски. Сидеров се развика на полицаите, че вместо да го предупреждават, е трябвало да арестуват провокаторите, но полицаите му отвърнаха, че разполагат с такива данни, има подобни хора по улиците, но те не правят нищо, с което да дадат повод да бъдат задържани. В крайна сметка лидерът на "Атака" се съгласи на по-прекия маршрут, като каза, че това е реверанс към българското общество и, че не желае да се стига до ексцеси и излишно напрежение по време на тази знаменателна дата. Въпреки това обаче група младежи се опитаха отново да провокират националистите с обидни реплики. След като преминаха загражденията на полицаите, те бяха задържани за проверка.

 

Слово за Дякона ядоса дядо Николай

 

"Не възприемам определенията, с които академик Константин Коцев описа личността, делото и подвига на йеромонах Дякон Игнатий". Това обяви пловдивският митрополит Николай по повод словото, което известният историк прочете по време на церемонията в памет на Левски във вторник вечерта в Карлово. "Той го нарече майстор на конспирацията и велик агитатор. Думите му прозвучаха кощунствено, когато каза, че онова, което Господ не е могъл да свърши, го е свършил Дякон Игнатий. Това е подигравка с чистата вяра на Левски и непознаване на историята. Защото преди Левски да стане Апостола, е бил йеродякон", коментира още владиката, който вчера сутринта отслужи света панихида за Левски в карловската църквата "Света Богородица".

 

Деца събират пари за Левски

 

Кампания за набиране на средства за гвардейска охрана и вечен огън пред паметника на Апостола в София започнаха две деца от Варна. В деня на 141 години от гибелта на Левски двете 12-годишни близначки от Варна Рени и Яна намериха първите 400 лева за каузата. Момичетата решили да започнат кампанията заради изявленията на военното министерство, че няма средства за гвардейска охрана на паметника на Апостола. Днес нямаме Левски, а имаме огромна нужда от него, той е велик българин, казаха те.
Стотици българи от цялата страна почетоха делото на Апостола по различен начин. В Благоевград хората се поклониха пред паметника на Апостола. Във Видин беше отслужена заупокойна молитва в най-големия храм "Свети Димитър". В градската библиотека на Русе се състоя премиерата на книгата на Стоян Стоянов-Комитски "Васил Левски и Русе". Казанлъчанинът Ради Милев пък реши да се поклони 13 000 пъти пред паметника на Апостола в града на розите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай