Плевнелиев с посещения на Острова и Ирландия

Плевнелиев с посещения на Острова и Ирландия | StandartNews.com

София. Държавният глава Росен Плевнелиев ще замине на официално посещение в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия от 17 до 19 март, съобщиха от прессекретариата на президентството. Визитата ще продължи политическия диалог между България и Обединеното кралство на най-високо равнище и има за цел активизиране на двустранните търговско-икономически и инвестиционни отношения.

 


В рамките на посещението държавният глава ще бъде приет на аудиенция от Нейно величество кралица Елизабет II и ще проведе редица срещи с представители на британското правителство, с бизнеса от Великобритания, както и с българската общност в Обединеното кралство.

 


На 17 март, понеделник, президентът Росен Плевнелиев ще има срещи с президента на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти в централата на финансовата институция и с Председателя на Камарата на общините в Британския парламент Джон Бъркоу. В първия ден от визитата си държавният глава ще се срещне с българската общност в Лондон и с Българския сити клуб в британската столица, както и с представители на лондонския финансов сектор.

 


На 18 март държавният глава ще разговаря на аудиенция с Нейно величество Елизабет II – кралица на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. В Лондон президентът Росен Плевнелиев ще открие българо-британски бизнес форум, ще проведе разговори с държавния секретар по външните работи Уилям Хейг и с министъра на професионалните умения и предприемачеството Матю Ханкок.

 


В качеството си на патрон на „Международната награда на херцога на Единбург"-България президентът ще се срещне с председателя на Борда на директорите и с членовете на Управителния съвет на Фондация „Международна награда на херцога на Единбург". Росен Плевнелиев ще бъде на посещение и в училище в Лондон, където ще се срещне с млади хора, участници в програмата на Международната награда.

 


На 19 март, сряда, президентът Росен Плевнелиев ще изнесе лекция в Кралския институт за международни отношения „Чатъм хаус", посветена на европейската и евроатлантическата интеграция на страните от Югоизточна Европа. Предвидени са разговори на държавния глава със заместник министър-председателя на Обединеното кралство Ник Клег, с министъра по европейските въпроси Дейвид Лидингтън и с министъра по въпросите на децата Едуард Тимпсън.
Президентът ще има среща и с Джоан К. Роулинг, учредител на Фондация „Лумос" – международна благотворителна организация, която работи за деинституционализацията на деца в неравностойно положение.

 


В британската столица президентът Росен Плевнелиев ще бъде придружаван от министъра на външните работи Кристиан Вигенин и повече от 30 представители на българския бизнес, организирани от Българо-английската търговска камара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай