Плевнелиев призова да не се избързва с ВНС

Основният призив, който направих в петък, е да не се бойкотира гласа на народа

Плевнелиев призова да не се избързва с ВНС | StandartNews.com

София. "През последните месеци доказах с действията си, че съм независим, подкрепих референдума и неговото провеждане, за което много партии дадоха критична оценка. Подкрепих и протестите през февруари, за което също имаше критики. Не е новина, че президентът е независим. Основното послание в изявлението ми беше да не се бойкотира народът, а да работим заедно. След като се изсипаха толкова много критики, значи посланието ми проработи", заяви президентът Росен Плевнелиев по време на посещението си на Националната гвардейска част по повод празника на военното формирование – 12 юли, и 134-годишнината от създаването на българската гвардия.

"Не трябва да се прибързва със свикването на Велико Народно събрание. То трябва да бъде много добре обмислено," заяви президентът.

"Преди свикването на Велико Народно събрание трябва да е постигнат консенсус по това какво искаме да променим в Конституцията", продължи президентът. Той е категоричен, че ВНС е инструмент, който е много краен и трябва много добре да се борави с него.

"Президентска република не е решение. Политическата ситуация в България е такава, каквато ние сами сме я направили и ще бъде такава, каквато сами постигнем", каза още Плевнелиев.

"Истината е, че законите ни в момента са европейски, истината е, че не техниката е важна – дали велико или не велико – важно е съдържанието", каза държавният глава.

"Аз дълбоко вярвам, че олигархичните зависимости в България могат много лесно да бъдат преборени без Велико Народно събрание. Дълбоко вярвам, че законите и правилата не зависят толкова много от ново Велико Народно събрание", каза Росен Плевнелиев.

"Трябват ни поне две години тежък труд за постигане на точните текстове, ясни корекции в Конституцията и корекции в тях преди изобщо да се свика Велико Народно събрание. Нека ясно си дадем сметка, че Великото народно събрание означава 400 депутати, които нямат срок. Ако не е подготвено добре, Великото народно събрание, може и десет години да е в парламента. Те могат да отговорят на един единствен въпрос и той е „Какво променяме в Конституцията". Ако това не е подготвено добре, ще вкараме държавата в огромен хаос", каза още президентът Плевнелиев.

"Основната цел на изявлението ми бе да поставим на дневен ред проблемите на нацията. Политическата система в България и в Европейския съюз е базирана на политически плурализъм. Това е правото на всеки гражданин, на група граждани или на политически субекти да имат инициативи, да дават оценки или да изразяват свободно волята си и аз уважавам това право", каза Плевнелиев.

"Ще се радвам, ако получа обратна връзка от гражданите, които са недоволни, с кое мое изречение или дума са недоволни. Надявам се всички български граждани да разберат, че основният призив и послание, което направих в петък, е да не се бойкотира гласа на народа, да се вслушат в гласа на народа и той да не се разделя", обясни Плевнелиев.

"Аз съм президент и инженер, казвал съм от първия ден – един проблем, за да бъде решен, той трябва да бъде поставен. Моето отношение към нацията е много честно като посочвам проблемите и не ги крия. Давам пример не за повърхностно даване на оценки, а по-скоро да влезем в дълбочината на проблема и да вземем устойчиво решение", обясни Плевнелиев.

За апела на двамата посланици на Германия и Франция, президентът каза: „Трябва ли толкова бързо да се дават оценки дали те се месят или не в работата на България? Моята оценка е, че посланиците на ЕС са част от нашето семейство, че техният глас е важен и те са големи приятели на България. Трябва да се вслушаме в техния глас, а те казват нещо много важно. Демокрацията се базира на три основни принципа – независими медии, система на правораздаване, която раздава справедливост за тези, които спазват правилата, а не за силните на деня и трето пазарна, а не олигархична икономика. Тези са трите основи на които стои всяка държава в Европейския съюз, трябва да бъдат фундамента на българското общество и това казвам в моето изявление", каза още президентът Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай