Плевнелиев награди доброволци, оказващи помощ в бедствието

Плевнелиев награди доброволци, оказващи помощ в бедствието | StandartNews.com

На тържествена церемония в Смолян президентът Росен Плевнелиев удостои с Почетен знак на държавния глава пет общински доброволни формирования от Смолянска област за приноса им при преодоляване на последствията от природните бедствия през март т. г. и за оказаната на местното население помощ. Това съобщиха от пресцентъра на президентството.

Държавният глава отличи доброволците към общините Смолян, Мадан, Рудозем, Баните и Неделино, които помогнаха на бедстващите през март населени места в областта с доставка на храни и медикаменти, с разчистването на пътища, с техника и оборудване. Доброволците съдействаха и на медицински екипи да достигнат до болни хора.

„Още в първите часове на снежното бедствие тези хора доказаха своята добрина и човещина, като излязоха в снега, за да помагат на нуждаещите се", каза Плевнелиев по време на церемонията. Почетните отличия са символ на признателност за безкористната и доблестна постъпка на участниците в петте формирования, отбеляза той.

Според държавния глава, самоотвержеността на доброволците от общините Смолян, Мадан, Рудозем, Баните и Неделино няма да бъде забравена и ще служи за пример на много други. „Доброволците ни показаха, че всяка криза може да бъде преодоляна, когато се обединим и мнозина са готови да жертват собствения интерес за сметка на общественото благополучие", заяви президентът.

След преодоляването на бедствената обстановка в Смолян още осем души са подали молби за постъпване в доброволното формирование на общината и това е доказателство, че все повече българи са готови да оказват безрезервна помощ и това да бъде тяхна кауза, стана ясно от думите на Плевнелиев. Той изтъкна и съдействието, което българи от различни краища на страната оказаха на бедстващото население през март. „Гражданите и институциите имат нужда от доброволците и могат да разчитат напълно на тях в кризисни ситуации", подчерта още държавният глава.

В Смолян президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили беше посрещнат от почетен караул на военнослужещи от формирование 28330-Смолян. Посещението на президента в града продължава с изнесено заседание на Съвета за развитие на регионите и националната инфраструктура на тема „Държавна политика за насърчаване на икономическата активност в слаборазвитите и необлагодетелстваните региони на България. Алтернативи на традиционните производства". Участие в заседанието на Съвета ще вземат вицепремиерът Томислав Дончев, министрите Лиляна Павлова, Божидар Лукарски, Десислава Танева и Николина Ангелкова, парламентаристи, представители на местните власти, на работодателските организации, академичните среди, неправителствени и браншови организации, съобщиха още от президентството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай