Плевнелиев: Купих си къщата по банков път

Бареков призова президента да си свали имунитета

Плевнелиев: Купих си къщата по банков път | StandartNews.com

София. Росен Плевенелиев коментира появилата се информация в медиите, че си е купил къща в Гърция с пари в брой. "Моята къща в Гърция е закупена през 2007 г. по банков път. Разполагам със съответните доказателства за това. Самият аз съм превел парите по банков път и те са пристигнали в банката, която след това се е разплатила с всички останали по веригата. Аз съм посочил тази къща още през 2007 г. в данъчната си декларация. Посочил съм приходите си, платил съм данъците си. Тази къща е в моята декларация пред Сметната палата от първия ден, в който аз съм в политиката. Това, което в момента се тиражира, са абсолютни лъжи и аз планирам да защитя правата си в съда", подчерта Плевнелиев пред журналисти при откриването на българо-хърватски бизнес форум. Президентът бе запитан за парите, с които е купена къщата в Халкидики.

"Искам още веднъж категорично да заявя своята позиция, че в кампанията, която шест месеца се води ожесточено срещу държавния глава, няма нищо случайно. Казах много пъти, повтарям пак: Тя цели две основни неща. Първо, тя цели държавният глава да бъде поставен в зависимост, да стане удобен държавен глава, да му бъде затворен гласът, и той просто послушно да изпълнява указанията на някой трети задкулисен играч", каза Плевнелиев.

"Няма да стане. Казах го много пъти, българският народ може да разчита на мен, че моят глас няма да бъде заглушен, и аз ще продължавам да действам по съвест, и спрямо това, което народът ми задава като приоритети и като задачи, включително и в бъдещите си действия, както и в миналото съм го доказал. Второ, тази кампания цели, ако държавният глава не стане послушен и удобен на задкулисието, той да бъде максимално дискредитиран. Дори и с цената на това, да вкараме държавата в хаос. Една от най-стабилните институции в трудни времена, ще бъде максимално разклатена, и вкарана в невъзможност да изпълнява функциите си", каза още държавният глава на България, информира Фокус.

Междувременно, ТВ7 продължи разследването си за закупени имоти в Халкидите. Според разледващата Моника Гаджанова, през 2007 г. Иво Прокопиев също стъпва на пазара на имоти в съседна Гърция. На 16 май той урежда с предварителен договор закупуването на хотел в гр. Йерисос на Халкидики.

Данъчната оценка на имота е 3 273 576 евро. Хотелът е втора категория и разполага с 194 легла. Оборудван е с централно отопление, малък генератор за електроенергия, пречиствателна станция и резервоар за вода. Простира се на 22 дка, а разгърната му застроена площ е над 5000 кв.м.

Сделката е изповядана пред нотариус Вергиния Хасапи Гагана, която според ТВ7 е използвана и от Росен Плевнелиев. Сделката за наем на земя е сключена от хората на Прокопиев в магазин - заведение на Георгиус Ласхалас, където нотариусът е поканен да състави и подпише въпросния договор. 2 дка земя са наети срещу 335 евро на година или общо 25 хил. евро за 110 години период на договора или до 2117г.

В документите, предоставени от местната Агенция по вписванията в Йерисос, за интересите на Прокопиев и неговия "Априлци кънтри клуб" се подписват Георги Пулев и Людмил Карауланов, а Иван Кашукеев се явява като представител на Борда на "Хотелско промишлени и търговски фирми на Солун", бивш собственик на хотела и на наетата за 110 години земя.

На 27 декември през 2007 г. Прокопиев закупува и земеделска земя, която граничи с хотела в Йерисос, като плаща в брой 400 хил. евро, а останалите 1,3 млн. евро по банков път в рамките на следващите 10 дни.

Във вторник Николай Бареков призова Народното събрание да вземе отношение и да формира анкетна комисия, която да разгледа сигналите срещу Росен Плевнелиев. Бареков призова и президента да си свали имунитета.

Публикуваме съобщението му до медиите без съкращения.

24 часа след разкриването на рушвети, които държавният глава Росен Плевнелиев е приемал в качеството си на мениджър, той отказва да отговори на изнесените факти. Вместо това повтаря схемата с офшорките – отправя послания и заплахи през пресцентъра си за евентуални съдебни дела, с които плаши медиите и се опитва да налага цензура. Аз съм готов да бъда съден от г-н Плевнелиев, защото така в съда ще стане ясно, че той е обикновен рушветчия.

Предлагам му един достоен ход, с който той може да покаже поне кураж и желание за прозрачност на миналото му. Нека г-н Плевнелиев сам се откаже от имунитета си и да се остави в ръцете на съдебната система, в това число и прокуратурата, която да провери фактите около неговите сделки.

Плевнелиев е сериозен политически проблем и за неговите благодетели от ГЕРБ, които мълчат гузно за скандала. Това ли беше успешният модел на бизнесмен и политик, който менторът на Плевнелиев - Бойко Борисов налагаше в медиите? Моралната деградация и на Борисов, и на Плевнелиев се дължи на факта, че техният модел като бизнесмени беше пренесен и в политиката.

За мълчанието на Реформаторския блок относно рушветите на Плевнелиев не си струва и да питам. Тези хора са изцяло зависими от него и разчитат на подкрепата му на следващите избори, за да се промъкнат в парламента.

Призовавам българският парламент да демонстрира политическа воля, да се самосезира по моите сигнали и да сформира анкетна комисия, която да разгледа всички факти относно миналото и зависимостите на президента.

Г-н Плевнелиев, запазете достойнството на институцията, която представлявате, и поне си свалете имунитета, за да избегнете срамни сделки с Вашия импийчмънт в парламента!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай