Плевнелиев: Институциите „да стигнат докрай“ с разработката „Червеи“

Плевнелиев: Институциите „да стигнат докрай“ с разработката „Червеи“ | StandartNews.com

„Стабилност има, трябват реформи. Те са предпоставка за устойчивост и стабилност на страната. Очаквам тази година да видя отговорни и смислени реформи – пенсионната и здравната реформа, в сектор „Сигурност", в сектор „Енергетика", във водния сектор – които да минат през Народното събрание". Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти в Перущица, съобщиха от пресцентъра на президентството.

Усилията на правителството трябва да бъдат насочени също така към запазване на устойчивостта на публичните финанси и към трайно намаляване на дефицита, обясни държавният глава. „Има сектори, в които разходите могат да бъдат оптимизирани. Не е тайна, че българската енергетика не е ефективна и е в тежко състояние. Същото е състоянието в секторите на здравеопазването и правораздаването. Затова реформите са необходими", подчерта Плевнелиев.

Случаят с използването на специални разузнавателни средства в рамките на разработката „Червеи" е „поредния скандал", изтъкна държавния глава.

„Не мога да се съглася с положителната оценка на работата на председателя на ДА „Национална сигурност". От аферата „Костинброд", през прегазването на конституционните правила през 2013 г. и 2014 г., когато ДАНС обслужваше противоконституционни атаки срещу държавния глава, и се стигне до разработката „Червеи", имаме достатъчно основания да смятаме, че е крайно време в ДАНС да се случат промени и тази агенция да генерира сигурност, а не скандали", коментира още държавният глава.

По отношение на главния секретар на МВР, президентът посочи, че е работа на правителството да прецени и да отправи предложение. „Тогава ще се възползвам от правомощията си по закон, но ако след повече от година подслушване на системата на МВР и работа с чувствителни архиви, включително с използване на незаконни средства, резултатът е една празна папка в ДАНС, това е огромен скандал", каза още той.

По разработката „Червеи" президентът окуражи прокуратурата и Народното събрание „да стигнат докрай" в изясняването на случая. „Недопустимо е това, което виждаме. Трябва да покажем, че се учим от грешките си. Апелирам всички институции, които имат отношение към случая, да стигнат докрай и да се носи отговорност. Отговорността на ръководството на ДАНС е повече от видима и очаквам действия", категоричен бе Росен Плевнелиев.

Състоянието на Българската армия и начините за справяне с предизвикателствата пред сигурността ще бъдат тема на дискусия на Консултативния съвет за национална сигурност, който предстои да бъде насрочен, обяви още президентът в отговор на журналистически въпрос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай