Плевнелиев: Газова връзка България-Гърция ще даде енергийна сигурност

Плевнелиев: Газова връзка България-Гърция ще даде енергийна сигурност | StandartNews.com

Изграждането на междусистемната газова връзка България – Гърция ще допринесе за подобряването на енергийната сигурност в Европа и диверсификацията на източниците на природен газ. Това каза държавният глава Росен Плевнелиев, по време на пресконференция след срещата му с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос.

„Благодаря на президента и правителството на Гърция за подписването на окончателното инвестиционно решение за изграждането на междусистемната газова връзка България – Гърция. Нейното реализиране ще допринесе за подобряването на енергийната сигурност в Европа и диверсификацията на източниците на природен газ", заяви президентът Плевнелиев. „Заедно ще рализираме и газовия коридор „Север-юг".

Работим заедно и за осъществяването на една много смислена идея, а именно създаването на Енергийна борса за Югоизточна Европа", посочи държавният глава. По думите му, през 2014 година България е била посетена от над 1 млн. гръцки туристи, а също толкова българи са посетили южната ни съседка, което също допринася за икономическия обмен между двете страни. „Разбира се, има и много проблеми за решаване в региона и по света.

Броят на конфликтите и кризите около нас е рекорден. През изминалата година, стотици хиляди потърсиха спасение в Европа и у нас, прогонени от ужаса на войната. Като външна граница на ЕС, България и Гърция бяха сред държавите, които поеха първоначалния бежански натиск още през 2013г. Европа е изправена пред безпрецедентен миграционен натиск и е необходим общ европейски подход при справяне с миграционната криза", коментира още държавния глава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай