Плевнелиев: ЕК трябва да има водеща роля за бъдещето на "Южен поток"

Плевнелиев: ЕК трябва да има водеща роля за бъдещето на "Южен поток" | StandartNews.com

Двете ключови думи за България през 2015 година ще са стабилност и реформи, смята държавният глава

София. Европейската комисия трябва да има водеща роля по отношение бъдещето на проекта „Южен поток". Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който днес се срещна с посланиците на страните-членки на ЕС, съобщиха от пресцентъра на държавния глава. Ускореното изграждане на газовите интерконекторни връзки със съседните страни придобива особено значение за гарантиране енергийната сигурност на страната ни, изтъкна Плевнелиев.

Двете ключови думи за България през 2015 година ще са стабилност и реформи, смята президентът. От първостепенно значение е реформата на съдебната система. По думите му не по-малко важни са реформите в секторите енергетика и сигурност. Административната и пенсионната реформа също не търпят отлагане.

Трябва да се реформира и сектор здравеопазване, а по отношение на образованието посочи, че служебното правителство е предприело ключови стъпки за подобряване на системата на професионалното образование, една от които е въвеждането на дуално обучение, коментира още Росен Плевнелиев.

Политическата ситуация в страната след предсрочните парламентарни избори, партньорството с държавите от „Вишеградската група", възможностите за изграждане на транспортни и енергийни коридори „Юг-Север", както и предложеният проект на бюджет за 2015 г. Това са темите, които държавният глава е обсъдил с посланиците на страните членки на ЕС.

По отношение на бюджета на Министерството на отбраната президентът изрази позицията си срещу намаляването на средствата за отбрана през следващата година, като я обоснова с променената ситуация на сигурност и поетите ангажименти на срещата на НАТО в Уелс да не се допуска намаляване на средствата за отбрана в страните-членки на Алианса, съобщиха още от президентството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай