Плевнелиев: Ефективната съдебна система е приоритет

Плевнелиев: Ефективната съдебна система е приоритет  | StandartNews.com

София. "Ефективността на съдебната система е национален приоритет, който може да се постигне с единство и диалог между властите, защото най-висшата ценност на съда е да подкрепя устоите на демокрацията". Това заяви президентът Росен Плевнелиев на тържественото заседание по случай 125 г. от приемането на Закона за адвокатите в България.

"Всички искаме България да е правова държава и компромиси с това не могат да се правят, а ефективността на съдебната система е гарант за това", допълни той.

От своя страна председателят на Народното събрание Михаил Миков подчерта, че вече 125 г. адвокатите продължават да защитават правата на българските граждани, но също така те са носители на основни ценности като честност, почтеност, нравственост и познание.

Премиерът Пламен Орешарски уточни, че защитата на правата на гражданите е основен принцип за развитието на демократичната система.

"Считам, че ролята на адвокатите е ключова за правилното прилагане на законите и те са призвани да защитават правата на гражданите", каза още Орешарски и добави, че адвокатите често са тези, които виждат недостатъците на законите и помагат в тяхното подобряване.

Премиерът подчерта, че разчита адвокатите да бъдат част от работните групи за подобряване на законите, а налагането на правовия ред и система са основен гарант за отстояване правата на гражданите.

"Правото е феноменален елемент от културата и белег за цивилизоваността на всяко общество", заяви председателят на ВКС проф. Лазар Груев.

Според Груев истинското право се крие не само в логичните заключения и приложението на законите, а в утвърждаването на справедливостта, която е иманентна характеристика на правото. Груев припомни, че България е правова държава, а според правото, управлението гарантира живота, достойнството и правата на личността на всеки един гражданин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай