Плевнелиев дава глобите за къмпингите на КС

Плевнелиев дава глобите за къмпингите на КС | StandartNews.com

Президентът ще сезира Конституционния съд за въведените глоби за къмпингуване и паркиране, съобщават от президентството.

Плевнелиев е обнародвал промените в Закона за Черноморското крайбрежие, но въпреки това ще сезира КС.

Президентът приветства тази част от промените в Закона, с които властта показва, че „осъзнава необходимостта да се съхранят малкото останали в България плажове с естествени природни дадености. Няма как да не бъде подкрепена направената първа стъпка в тази посока с обвяването на плажовете Иракли, Бяла-Карадере и Корал за морски плажове за природосъобразен туризъм", се казва в съобщението.

Държавният глава обаче очаква от институциите да гарантират в максимална степен запазването на цялостния облик на тези плажове.

„Забраната за отдаването им на концесия и под наем, както и осъществяването на каквато и да е стопанска дейност върху тях е мярка за опазването им, но само тя не е достатъчна", смята Плевнелиев. „Не може да се опазят биологичното разнообразие и екосистемите на тези плажове и да се съхрани естественото им състояние, ако се застрои ивицата зад тях. Трябва да уважаваме и потребността на част от българските граждани да почиват не в хотели и комплекси, а максимално близо до природата. Тук е отговорността и ролята на държавата да създаде правила, с които да гарантира правото на всеки български гражданин да ползва природните богатства и ресурсите на страната и да намери баланса между различните потребности".

В съобщението се казва още, че президентът няма правомощия да иска създаването на конкретни правила, но призовава депутатите и Министерския съвет своевременно да направят това.

Според Плевнелиев е необходима цялостна политика за развитие на туризма и опазване на Черноморското крайбрежие, включително и правила за къмпингуване.

„Не къмпингуването обаче променя трайно облика на Черноморското ни крайбрежие, а застрояването. Липсата на ясна визия за запазване на малкото останали незастроени територии е притеснително, но не е предмет на тези законови промени.

Политики и правила са необходими както за застрояването, така и за къмпингуването".

Президентът не счита, че проблемите могат да бъдат решени с налагането на глоби в размер от 1000 до 10 000 лв. за паркиране и къмпингуване. Именно за тях ще сезира Конституционния съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай