Плевнелиев: България има и идеал, и цел, и посока - дадени от Левски

Плевнелиев: България има и идеал, и цел, и посока - дадени от Левски | StandartNews.com

За поредна година сме се събрали тук в покрайнините на някогашна София, когато в един мразовит ден по думите на Стоян Заимов загина човекът, който за милата си татковина живота си даде. Това заяви президентът Росен Плевнелиев. Той присъства на честването на 142 години от гибелта на Васил Левски в столицата.

Символът на българската голгота ни прави по-единни, продължи държавният глава. "Свикнали сме да помним Левски като идеолог на революцията. Едва ли има българин който да не е научил още от читанките, че Левски мечтае за свободна България, че българите независимо от техния етнос, ще бъдат равноправни. Няколко години след неговата смърт тези слова оживяват в Търновската конституция. Тя е най-напредничавата конституция и отразява въжделенията на българския народ", каза още Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

Нашите предци ни избавиха от историческия срам и спасиха евреи от газовите камери и смъртта. Президентът риторично запита "дали днес сме изпълнени с тази толерантност към различните" и призова "днес да се замислим кой е истинският патриот – човекът който сочи врага и търси в него виновния за собствените си неудачи. Или онзи, който подава ръка на ближния и работи за добруването на ближния. Отговорът намираме отново в лика на Левски, както Тончо Жечев ни напомня – националист във високото, заяви президентът.

В наши и само в наши ръце остава задачата да завещаем на идните поколения чистата и градивна любов към родината, с която Васил Левски извървя житейския си път. Няма да се спра да повтарям България има и идеал, и цел, и посока, дадени от Левски и будителите. Нека заедно се противопоставим на всеки опит да ни отклонят от правия път. Съвременният прочит на Чистата и свята република на Левски е демокрация от европейски тип и социално отговорна пазарна, а не олигархична икономика. Модернизацията , демокрацията и европейското развитие на България нямат алтернатива. Да ги изградим заедно. Поклон пред делото на Апостола на българската свобода!, завърши Росен Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай