Плевнелиев: Бъдещето е на регионите

Плевнелиев: Бъдещето е на регионите | StandartNews.com

Бъдещето на България е в регионите и те трябва да се подкрепят. Tова заяви президентът на България Росен Плевнелиев пред журналисти в Шумен. Там той присъства на официалното откриване на завод за бойлери на шуменската фирма „Теси".

Държавният глава преряза лентата на новата сграда заедно с кмета на Шумен Любомир Христов и собствениците на компанията Жечко и Красен Кюркчиеви. Негово високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи празничен водосвет.

„Трябва да си голям мечтател, за да тръгнеш преди 20 години от полуразрушена фабрика и да построиш най-големия завод в Европа. Защото трябва да си голям мечтател, да вдигнеш високо летвата и да си един от трите най-мощни производители на бойлери в Европа.

Но освен мечтатели, те са и големи родолюбци, защото създадоха в своето родно място над 1200 работни места и аз дойдох да им стисна ръката и да им благодаря за това", каза в речта си президентът.

„Регионите стават силни по начина по който виждаме днес, няма по-ярка демонстрация на възможностите на българските региони да произвеждат на европейско ниво, да търгуват с целия свят, да бъдат атрактивни за инвестиции от тази най-модерна европейска фабрика, която откриваме днес в Шумен", допълни той.

„Виждаме нови фабрики в Пловдив, в Шумен, около Габрово и Севлиево. Всичко това е ярко доказателство, че бъдещето на България е в регионите, те трябва да се подкрепят, до тях трябва да стигне качествена инфраструктура, университетитe трябва да са по-близо до тях", обясни той.

Новото предприятие е разположено на шест хиляди квадратни метра застроена площ. С инвестицията от 15 млн. лв., поделението за уреди "Теси" се удвоява и ще може да произвежда над 1 млн. бойлера годишно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай