Планинари покориха Конституционния съд

Марковска обича класика, Анастасов слуша рок до дупка

Планинари покориха Конституционния съд      | StandartNews.com

София. Общото между двамата е, че са съдии. Колко обаче са добри - предстои да докажат в Конституционния съд. Депутатът от ГЕРБ Анастас Анастасов и заместник-председателят на Върховния административен съд Венета Марковска, които бяха избрани за членове на Темида, работят с хъс. Не се поддават на натиск, мразят ходатайствата и "ударите под кръста". И двамата обичат планината и природата. Фенове са на музиката, но вкусовете им тук се различават.

В колата на Анастасов постоянно звучи надут до дупка рок или руската група "Любе", докато Марковска предпочита класическата музика.

Роденият в Ямбол Анастасов винаги е страстен ловец и риболовец. Обожава двете си дъщери. Едната е наследила любовта му към правото, завършила е във Великобритания, на специализация е в Канада, а другата учи социология. Съпругата му Диляна е от дълги години служител в МВР - Ямбол. Анастасов е известен с твърдия си, но не чепат характер. Като човек със силно изразена собствена позиция го определят колегите му и от съда в Ямбол, и от Народното събрание, където става депутат през 2009 г., а година по-късно и зам.-шеф на парламента. С принципността си е спечелил и симпатиите на опозицията. Анастасов е душата на всяка компания. Приятелите му го определят като естет, който е ценител на всичко красиво, без да злоупотребява. Пуши цигари, но когато е на кеф, обича да пали лула. Точно като Хемингуей, един от любимите автори на Венета Марковска. Когато не е в съда, магистратката препрочита и Джон Стайнбек. Може би затова житейското й мото е "Ти можеш", както завършва "На изток от рая" - един от най-мъдрите романи на американския писател. От произведенията на Стайнбек съдийката се е "заразила" с чувството за хумор, самоиронията и снизхождението към човешките комплекси. Тя често обича да казва, че откакто се помни, е съдия. Близо 35 години от професионалната си кариера е посветила на тази професия и я счита за призвание. Минала е през всичките стълбици на кариерното развитие - започва като съдия в Окръжен съд в Плевен, после - във Върховния съд, където гледа едни от най-сложните дела, свързани със Закона за устройство на териториите. Признание за работата й е шефският пост - от 8 г. Марковска е зам.-председател на най-важния съд в страната - Върховния административен. Твърди, че никога не е позволявала някой отвън да влияе на решенията й. Ненавижда ходатайствата. Факт е, че синът й не е нотариус в столицата, а в далечна Каварна. Той й е слабост и се чуват редовно. Марковска е известна с елегантността си. Тя залага на изчистените и стилни колекции на дизайнерката Нели Колева. Фигурата си поддържа с много ходене. "Планинарка съм, но рядко ми остава време за излети. Обикновено работя и в събота, и в неделя както всички съдии. Ходя пеш по няколко километра всеки ден след работа", казва Марковска. Обича да релаксира с класическа музика, да ходи на опера, балет и театър. Навремето е свирила на цигулка, но сега не й остава време за любимия инструмент. Обича да слуша Чайковски, Вагнер, Шопен и Щраус. Гордее се с библиотеката си. На нощното си шкафче винаги има подръка някой от романите на нобелистите. Освен Стайнбек и Хемингуей препрочита и перуанския писател Марио Варгас Льоса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай