Петров: Гонките само на определени места

Петров: Гонките само на определени места | StandartNews.com

„Дискусията в комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения за нерегламентираните състезания с автомобили по пътищата както и обсъждането на промени в Закона за движение по пътищата, предизвикаха голям обществен интерес". Това каза заместник-председателят на комисията Петър Петров по повод гонките по улиците.

"Подкрепям идеята, че държавата и общините трябва да намерят пространства, като например пустеещи летища или военни поделения, където желаещите да имат възможност да се състезават, след предварителна заявка и под контрола на органите на МВР и медицински екипи. Докато не се намерят и определят подходящите за това места, няма да бъдат спрени гонките и нерегламентираните състезания по основните пътища, а те често водят до смъртни случаи, както сред състезаващите се, така и сред абсолютно невинни хора", уточни народният представител от БДЦ.

Според него е задължително и съкращаването на процеса по връчване и получаване на актовете и фишовете за нарушения на пътя. Директното им получаване при проверка на пътя и възможността за заплащането на дължимите суми по електронен път ще увеличи събираемостта на глобите, а и ще премахне чувството на безнаказаност при недобросъвестните, склонни към повторни нарушения, шофьори, уточни той.

Петър Петров намира за неизбежни и промените в Наказателния кодекс свързани с наказателната отговорност при шофиране след употреба на алкохол, хулигански прояви на водачи на МПС, водещи до нарушения на правилата за движения по пътищата, които са сред основните причини за отнемането на човешки живот по пътищата.

Депутатът от партия Български демократичен център смята, че трябва да се прецизират и текстовете в закона, които предвиждат лишаване от свобода от 3 години при превишаването на максимално разрешената скорост с над 60 km/h. „Уместното наказание за такова нарушение би било отнемане на свидетелството за правоуправление за срок от 3 години", уточнява Петър Петров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай