Петкова: Топлото поевтинява с 14% от 1 юли

На заседание на правителството утре ще бъде взето решение "Булгаргаз" да възстанови над 201 млн. лв. на клиентите си

Петкова: Топлото поевтинява с 14% от 1 юли | StandartNews.com

Топлинната енергия ще е с 14% по-евтина спрямо сегашния регулаторен период. В момента средната цена е 93 лв., а за следващия регулаторен период от 1 юли тази година до 30 юни 2021 г., тя ще е 80 лв., съобщи пред Нова телевизия министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Според нея объркването с цената на парното, което се получи в последните дни, е комуникационен проблем и КЕВР не е могла да обясни достатъчно добре какво се случва. Оттам е дошло и объркването, че цената се вдига с 22%.

На извънредно заседание на правителството утре ще бъде взето решение "Булгаргаз" да възстанови над 201 млн. лв. на клиентите си - топлофикационните и газоразпределителни дружества. След това те трябва да направят изчисления в 30 дневен срок и да възстановят надвзетите суми на клиентите си. Петкова обясни, че абонатите, които плащат сметките си на месечна база, ще получат приспадане още в първата възможна фактура, след като са готови изчисленията. При клиентите, които плащат на база прогноза това ще се случи с изравнителните сметки. "Условно казано, ако месечно дължите 100 лв., ще платите само 20 лв.", уточни Петкова.

26% от абонатите на електроразпределителните дружества у нас са се възползвали от удвоения срок за плащане на сметките за ток по време на извънредното положение у нас.

Петкова увери, че промените в Закона за енергетиката, които се обсъждат в момента нямат отношение към крайните цени за потребителите. Ставало дума за транспониране на европейска директива, която касае пълната либерализация на пазара за електроенергия, която ще даде възможност на малките стопански субекти да излязат на свободния пазар.

Петкова говори и за идеята за създаване на държавна петролна компания, което бе прието на първо четене от депутатите. Тя обясни, че става дума за около 100 държавни бензиностанции в страната, като мрежата се очаква да се създаде до 2 г. "Целта е да има по-голяма конкуренция на пазара за горива. Това означава реални цени на горивата, което е в интерес на потребителите", обясни Петкова.

Тя увери, че се полагат усилия за наваксване на закъсненията заради пандемията по големите проекти - изграждането на "Балкански поток", интерконектора с Гърция и избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" и те ще се реализират в рамките на сроковете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай