Петков: Кандидатура на Първанов може да получи широка подкрепа

Петков: Кандидатура на Първанов може да получи широка подкрепа | StandartNews.com

"Не е тайна за никого, че Георги Първанов и Ивайло Калфин са сред най-спряганите имена за кандидати за президент, не само в АБВ, но и в обществото". Това заяви заместник-председателят на АБВ Румен Петков в студиото на „Събуди се".

„И двамата излъчват и сила, и достойнство и имат зад гърба си политическа дейност, която не оставя въпросителни. Логично е тези две имена да са сред най-сериозно коментираните", обясни той.

„Не знам защо ние трябва да питаме Конституционния съда дали Георги Първанов може отново да е президент. Ако той се кандидатира, ще има други, които ще питат съда", каза още Петков.

„Мисля, че едно участие на Първанов или на Калфин в много голяма степен дава шанс за радикална промяна на атмосферата в България и на политическия диалог. През последните 5 години чрез президентската институция ние като държава загубихме много, загубихме тягата, която имахме като лидер на Балканите", добави заместник-председателят на АБВ.

Румен Петков коментира твърденията от последните дни, че премиерът Бойко Борисов ще се кандидатира за президент. „Сценариите са три. Единият е Цветан Цветанов да се опитва да направи Борисов президент, за да яхне партията, другият е Борисов да иска да стане президент и да се опитва да обясни това на широката публика. Третият сценарий е политическа партия ГЕРБ да разбира, че няма друг сериозен кандидат", каза той.

„ГЕРБ е единствената, която заяви, че ще направи това не по-рано от юни месец. Не знам защо развълнува толкова хора евентуалното споменаване на потенциална кандидатурата на Борисов. В ГЕРБ има изключително много качествени и стойностни министри, кметове, депутати, представители на органи на изпълнителната власт. Имаме голям избор и нямаме никакви притеснения относно предстоящите президентски избори". Това коментира Цветан Цветанов във видео връзка. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай