Петков защитава зам.-министър, тръгна на война с частна фирма

Премиерът подкрепи заместник-министъра на земеделието Иван Христанов и неговия екип

Петков защитава зам.-министър, тръгна на война с частна фирма | StandartNews.com

Кирил Петков обяви в профила си във Фейсбук, че изцяло застава зад действията на заместник-министъра на земеделието Иван Христанов и неговия екип, като визира и шефа на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Христо Даскалов, предаде Dir.bg.

Премиерът реагира два дни, след като КПКОНПИ започна проверка срещу бившия водач на плевенската листа на "Продължаваме промяната", сега зам.-министър на земеделието. Антикорупционната комисия го проверява по сигнал за наличие на конфликт на интереси. Според сигнала Христанов продължава да е член на Съвета на директорите на търговско дружество и след заемането на поста в министерството.

В петък пък стана ясно също, че именно екипът на БАБХ, за който отговаря Христанов, е прекратил дейността на частната лаборатория на ГКПП "Капитан Андреево" и е поел в свои ръце извършването на пробите за фитосанитарния контрол на плодовете и зеленчуците, които карат турските тирове.

Това породи огромни опашки от хладилни камиони от Турция и недоволство по границата, тъй като досега пробите се правеха на място от лабораторията за не повече от час и половина, а вече се носят в София, което удължава престоя и опашките на пункта с поне едно денонощие.

Собственикът на лабораторията, чиято дейност иззе БАБХ, Васил Димитров, се оплака в писмо до медиите, че е заплашван да му бъде иззет бизнесът, и заподозря, че целта е впоследствие да бъде заето мястото му от човек, известен "като престъпен бос от зората на демокрацията".

"Идеята е да се покаже, че държавата го изземва, но не може да се справи, и най-вероятно след няколко месеца ще се направи нов конкурс за помещенията и ще се дадат на друг човек. Знам и кой е другият човек, ще го обявя много скоро", каза Васил Димитров пред Dir.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай