Вторник,

Петков търси още 7 депутати. Каза с какви мисли отива на работа

От: СТАНДАРТ -
2961
Петков търси още 7 депутати. Каза с какви мисли отива на работа
A
A
A

Още 7 депутати търси премиерът Кирил Петков, за да си осигури мнозинство от 121 гласа в Народното събрание. Това съобщи самият той във Велико Търново.

Още едни избори ще са пагубни и загуба на историческо време, коментира по-късно пред журналисти в Трявна премиерът.

Благодаря за смелостта на Радостин Василев, каза Петков по повод решението на спортния министър в оставка и петима депутати от ИТН да напуснат партията на Слави Трифонов.

"Най-важното нещо, което всички ние сме се фокусирали, е да имаме 121 депутати, никой от тях да няма зависмоисти. Никой от тях да не спира реформата в съдебната система, никой да не спира промяната в КПКОНПИ, да можем да приемем бюджета. Това, което видяхме вчера, аз благодаря на смелостта на тези депутати и на Радостин Василев, че те казаха: "Нашата лоялност е към България и ние няма да допуснем подмяна на идеите, които ни бяха обещани, с някакви задкулисни договки, някакви приятелства от 20 години с хора като Орлин Алексиев, с някакви такива неясни неща. Сега въпросът е техният пример да бъде последван от още 7 човека", обясни Петков. 

Относно срещата в дома на Радостин Василев, където са се водили разговори за напускане на "Има такъв народ", Петков коментира:  "От самото начало, преди да говорим с когото и да било, аз излязох и казах, че сега ще търсим 12 независими депутати. Нямаше нищо задкулисно. Аз ще продължа да говоря с всеки, който решава, че в този момент България, в една политическа криза, в средата на войната, в енергийната криза, инфлацията, е най-безотговорното нещо да се направи. Сигурен съм, че ще срещнем повече хора, повече съмишленици", обяви Петков.

"Чисто математически тук става дума за колко хора, когато са направили клетвата като народни представители, ще застанат зад думите си", заяви Петков на журналистически въпрос, колко хора още очаква да го подкрепят.

"Продължаваме разговори с много хора.Идеята е, всеки един да осъзнае огромната отговорност, която всеки в Народното събрание носи. Ако нямаме 22 закона приети до края на годината, губим и спираме 12 милиарда в българската икономика, актуализацията на пенсиите не се случва, младите семейства не получават допълнителни данъчни облекчения, горивата продължават да са на тези високи цени. Едновременно с това трябва да продължи газовата диверсификация. Ако влезем в една поредица от избори, би било пагубно и загуба на историческо време. В момента всеки трябва да каже, аз защо съм в това Народно събрание, каква е моята отговорност и към кой я нося тази отговорност. Това, което видяхме, че има смели хора, хора, които са отговорни и сега се надявам техният пример да бъде последван" , допълни Петков.

"Аз не чух заплаха. Опитват се да направят инсинуации, записи”, каза Петков, защитавайки Радостин Василев. Вчера председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов пусна на брифинг запис от разговора на Василев с депутатката на ИТН Христина Иванова. В него се чува как Радостин Василев й казва още утре да си подаде молбата за напускане на парламента и че ще й прати хора, за да направи това.

"Това, което се случва в момента, е опит на хора, които много дълго време са обогатявали сами себе си от обществените средства, от данъците на всички, да запазят тази система. Ние с нашите колеги, коалиционните партньори, сме решили да променим това. Вярвам, че рано или късно ще победим и вие ще растете в друга среда", отговори Петков на въпроса на момиченце, дали е некултурно това, което се случва в държавата.

"Всяка сутрин ставам и тръгвам на работа с идеята, че трябва да правя верните неща, в които вярвам и да спазвам принципите. И знаейки, че правя най-доброто от себе си, вече какви резулатати от това ще дойдат, то не е изцяло в мой контрол. Моята мотивация, моята задача е всяка сутрин да съм сигурен, че спазвам принципите си и давам всичко от себе си.", обясни Петков. 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички