Петков сложи охрана на зам.-министър, кой заплашва Иван Христанов

На заместник-министъра е предложен и подкуп от 500 хил лв. на месец

Петков сложи охрана на зам.-министър, кой заплашва Иван Христанов | StandartNews.com

Земеделският заместник-министър Иван Христанов има охрана, тъй като са му отправени заплахи за живота, обяви вчера премиерът Кирил Петков. Според него заплахите са свързани с фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“, който държавата си върна с твърдението, че частната фирма, работила там, е заобикаляла правилата и закона.

„Това решение не е на премиера, нито мое. Това е решение на колективен орган - съвет, който преценява оперативната информация и съответно назначава или не назначава охрана на застрашени лица“, обясни Христанов в интервю за бТВ.

Заплахите към него са били под формата на съобщения, разкри той. След това са ескалирали и към други хора – от изпълнителната власт и депутати. На заместник-министъра е предложен и подкуп от 500 хил лв. на месец, за да остави частната фирма на границата.

На въпроса дали се страхува той отговори: „Обективно погледнато - да, страхувам се. Аз съм семеен човек с три деца. Опитвам се да си върша работата съзнателно. За мен не е нормално да наследим една държава, в която се налага да ходиш с охрана, защото отиваш и си вършиш работата както трябва“.

Христанов определи като „митологема“ твърдението, че държавата е взела бизнеса на един беден човечец, който 10 години си е вършил работата.

По думите му Българската агенция за безопасност на храните има капацитет и поема фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“ и тази дейност няма да се преотдава на частна фирма. На границата ще бъде изградена и лаборатория и това ще носи годишен приход на държавата от 50-60 млн. лева. Оборудването за лабораторията ще струва между 3 млн. и 5 млн. лв., уточни Христанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай